Bagela bel dehen- Irakisk klassiker

Det här är en riktig klassiker från Irak. Jag fick smaka denna rätt för första gången när jag var liten. Vår granne som var från Irak brukade bjuda min familj på brunch på söndagar och han var expert på Bagela bel dehen. Han dukade stolt upp sin godaste brunch med en god kopp chai (te). Han sa glatt: “Ska man äta Bagela på äkta irakiskt vis så äter man den med händerna, det blir godast då.” Bagela bel degen som betyder “bönor i fett”, serveras ofta som en stärkande och mättande frukost. Äggen ska gärna stekas i mycket fett och helst i ghee som är ren smörfett. Bönorna ska kokas upp med lite kryddor och sen häller man allting över pitabröd och toppar det hela med smöret och äggen. Det där är en frukost som heter duga! Riktigt gott och enkelt att göras.

2 stora eller 4 små portioner Bagela bel dehen
1 stor burk kokta bondbönor (ca 860 g) eller  3 dl torkade bondböbor
3-4 st pitabröd
4 ägg
0,5 tsk spiskummin
Citron efter smak
Salt och peppar
15 g smör
1 msk torkad mynta
Servering:
Lök, tomat
 
Gör såhär:
Om du använder torkade bondbönor blötlägger du dom över natten, ca 8 h. Kokar mjuka, ca 30 min, spara ca 1 dl vatten från bönornas kokvatten innan du silar av. Skalar sedan bönorna, lägg i en kastrull och tillsätt lite kokvatten. Även bondbönor på burk ska du skala och bevara spadet som finns i burken, lägg i en kastrull. Koka upp bönorna i sitt spad, sänk värmen, krydda med citronsaft, mynta, spiskummin, lite salt och peppar. Låt sjuda långsamt i ca 4-5 min. Knäck äggen i en skål, vispa upp lite lätt. Hetta upp riktligt med smör i en stekpanna, häll i äggen och stek på medelvärme tills omelleten stelnar. Vänd och stek lite till. Krydda med salt.
Skär pitabröden till små bitar och lägg på en tallrik. Häll lite bönor och kokspad över pitabrödet. Lägg stekt ägg över. Toppa med resternade bönor. Strö över mynta toppa med lök, tomat och servera!

      

Join the Conversation

  1. Nicole says:

    Vad kan man ta för bönor istället om man inte hittar bondbönor? Mvh Nicole

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close