Koshari- Egyptisk risrätt

Koshari är en traditionell egyptisk rätt som kommer att få dina smaklökar att jubla. Det är verkligen en ovanlig mix på rätten. Det varvas ris, linser, het tomatsås, karamelliserad lök, pasta och kikärtor i ett och samma fat. Vilken härlig mix och oj vilka läckra smaker rätten bjuder på. I Egypten säljs koshari i stort sett alla restauranger och är en favorit i landet.  
koshari-3 

8 portioner Koshari
Riset:
2-3 st gula lökar
4 dl gröna linser
4 dl basmatiris
2 buljongtärningar (valfri sort)
25 g smör (vegansk margarin funkar strålande)
1 tsk spiskummin
0,5 dl rapsolja
Salt & peppar
Tomatsåsen:
2 frp krossad tomat (ca 380 g styck)
1 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk vinäger
1 tsk spiskummin
Chiliflakes eller färsk chili (justera hetta efter smak)
1 buljongtärning
1 tsk socker
1 msk olja
2 msk smör
Salt & peppar
0,5 dl finhackad persilja
Tillsättning:
5 dl makaroner- kokta
400 g kokta kikärtor

Gör såhär:
Hacka löken i strimlor och stek i  olja tills de får en fin stekt färg. Löken ska bli karamelliserad utan att den bränns vid. Ta upp löken med en hålslev och ta tillvara på varje droppe olja som den stekts i. Oljan kommer att ge en god smak till riset sen.

Tvätta riset tills vattnet börjar klarna, blötlägg i ljummet vatten i 30 min. Koka under tiden linserna tills de mjuknar, ca 20 min. Sila av det blötlagda riset, blanda med linserna. Linserna ska inte silas av, riset ska blandas ner i kokvattnet direkt. Det ska dock inte vara för mycket vatten, det ska precis täcka riset med några millimeter. Smula i buljongtärningarna, blanda i spiskummin, smör, oljan från löken, salt, peppar, rör om och täck grytan med ett lock. Koka upp och låt sedan sjuda långsamt under lock tills riset är färdigkokt.

Gör under tiden tomatsåsen. Finhacka vitlöken och fräs i olja och smör. Fräs på medelvärme så du inte bränner vitlöken. Vänd i spiskummin, chili och vinäger, fräs några sekunder. Häll över de övriga ingredienser till tomatsåsen, förutom persiljan, och låt koka under lock i ca 20-30 min. Rör om då och då. Vänd slutligen i persiljan och stäng av värmen. Värm upp kikärtorna snabbt i en kastrull, krydda med lite salt och spiskummin om du vill det. Lägg upp riset, garnera med kikärtorna och makaronerna. Avsluta med att toppa med tomatsåsen och den karamelliserade löken. Servera med en god sallad. Smaklig måltid!
20150928_144444-0120150928_144650-01koshari-2

Join the Conversation

  1. Zulfiya says:

    Salam
    Vilket vinäger använder du, går det bra med vittvinsvinäger?

    1. Zeina Author says:

      Salam!
      Vitvinsvinäger funkar alldeles utmärkt. Det är det jag använder.
      Hoppas att det ska smaka.

      1. Zulfiya says:

        Jättebra recept!! Lagade den för min egyptiska man och han tyckte den smakar så bra som i Egypten. Tack Zeina!

  2. Kerstin Andersson says:

    Om man inte vill ha tomatsås till Koshari vad kan du rekommendera för sås då?

    1. Anonym says:

      ketchup

  3. Mette says:

    Har du en recept på datha. Som man bruker använda till koshari? Tycker den är svår att hitta

  4. Lotta says:

    Tack för dina inspirerande recept- blir aldrig besviken. Idag åt vi Koshari (perfekt för min tonårsdotter som helst äter veg-mat) och vi andra la till kycklingklubbor. Blev jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close