En riktigt god köttfärssås med där lilla extra. Mustig och smakrik som gärna få stå och puttra en bra stund. Dubbla gärna mängden när du ändå är igång, såsen är desto godare dagen efter och fungerar utmärkt att frysas in. Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.
6 portioner köttfärsås
600 g färs av valfri sort (vego- eller kött)
2 rivna morötter
2 selleristjälkar, finhackade
5 st vitlöksklyftor
1 lök, finhackade
5 st färska champinjoner, finhackade (går att uteslutas)
1 burk krossad tomat av bra kvalité
4-5 msk tomatpuré
5 dl vatten
Kryddning:
1 msk torkad basilika eller ca 15 st finhackade färska basilikablad
1 msk torkad oregano
1 msk balsamico eller balsamvinäger
1 msk dijonsenap (går att uteslutas)
1 msk paprika pulver
Ca 2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Gör såhär:
Hetta upp olja i en stor kastrull, lägg i morot, lök, selleri, champinjoner och stek tills de mjuknar får färg. Rör i färsen, oregano, basilika och pressad/riven vitlök, stek under omrörning tills köttet är väl tillagat. Blanda i balsamvinägern, salt, paprikapulver, svartpeppar, dijonsenap, tomatpuré och låt dem få fräsas med köttet 1 minut.
Koka upp vatten, häll i grytan tillsammans med krossad tomat, rör om ordentligt och låt puttra i minst 30 min (gärna ca 1,5 h för godare smak). Smaka av och krydda eventuellt mer. Koka pasta enligt anvisningar och servera med köttfärssåsen.
Hej jag vill bli medlem och lära mej nya maträtter
Vilken fantastisk rätt! vad vore jag utan dina underbara recept Zeina. Står och lagar köttfärssåsen och väntar ivrigt på att bjuda på maten senare idag. Du är bäst!
Underbara du 😀 Hoppas att det smakade. Tack för din fina kommentar. Kram
Fina recept!
Hej Zeina,
Jag lagade denna idag och den var himmelsk! Tack så jätte mycket för att din blog finns. 🙂
Kram
Hej Zeina!! Har du tagit bort buljongen från köttfärssås receptet ?? Ska den inte ca med? Varför? Kram
Hej,
Jag har uppdaterat receptet, man kan absolut ha det med men det funkar även alldeles utmärkt utan. Kram 😀
hej, ska man ha lock när grytan puttrar?
Hej,
Ja det ska man. Hoppas att det ska smaka 😀
Hej 🙂 vilken buljong brukar du använda?
Hej 🙂 vilken buljong använde du? Och hur många tärningar ?
Ha en bra dag
Hej! Ska det puttra i lång tid med eller utan lock?
Tror du att det går utan vinägern?
Tack på förhand o tack o bock för fin o värdefull matblogg.
Skall pröva ovan receptor med Quorn.
Hej Zeina. Återkommer alltid till dina recept, och speciellt till din köttfärssås. Underbart god, hela familjen älskar det!!
Hej och tack för receptet, denna köttfärssås tyckte vi jättemycket om. Kul med lite annorlunda recept. Funkade bra med burkchampinjoner och rotselleri istället.
Denna är min favorit,jag skippar dijonsenapen,balsamico och även champinjoner om jag inte har det hemma…denna görs minst 1 gång per vecka hos oss och alla älskar den 🙂
Helt fantastisk kryddning i köttfärssåsen, kommer aldrig göra vår gamla “vanliga” igen! Älskar bloggen, och det har aldrig blivit fel med Zeinas recept!
Hej!
Ska man ha 1 msk vetemjöl i?
– andra recept har det villrådig.
Allt gott till dig
Hej! Ska det i slutet puttra MED eller UTAN lock? Tack 🙂
HELT fantastisk! Bästa köttfärssåsen jag nånsin ätit, och då har jag lagat många varianter. Adderade lite rotselleri och lät allt puttra knappt två timmar.