Mustig köttfärssås

En riktigt god köttfärssås med där lilla extra. Mustig och smakrik som gärna få stå och puttra en bra stund. Dubbla gärna mängden när du ändå är igång, såsen är desto godare dagen efter och fungerar utmärkt att frysas in.  Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

6 portioner köttfärsås
600 g färs av valfri sort (vego- eller kött)
2 rivna morötter
2 selleristjälkar, finhackade
5 st vitlöksklyftor
1 lök, finhackade
5 st färska champinjoner, finhackade (går att uteslutas)
1 burk krossad tomat av bra kvalité
4-5 msk tomatpuré
5 dl vatten
Kryddning:
1 msk torkad basilika eller ca 15 st finhackade färska basilikablad
1 msk torkad oregano
1 msk balsamico eller balsamvinäger
1 msk dijonsenap (går att uteslutas)
1 msk paprika pulver
Ca 2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör såhär:
Hetta upp olja i en stor kastrull, lägg i morot, lök, selleri, champinjoner och stek tills de mjuknar får färg. Rör i färsen, oregano, basilika och pressad/riven vitlök, stek under omrörning tills köttet är väl tillagat. Blanda i balsamvinägern, salt, paprikapulver, svartpeppar, dijonsenap, tomatpuré och låt dem få fräsas med köttet 1 minut.

Koka upp vatten, häll i grytan tillsammans med krossad tomat, rör om ordentligt och låt puttra i minst 30 min (gärna ca 1,5 h för godare smak). Smaka av och krydda eventuellt mer. Koka pasta enligt anvisningar och servera med köttfärssåsen.

Join the Conversation

  1. Hej jag vill bli medlem och lära mej nya maträtter

  2. Vilken fantastisk rätt! vad vore jag utan dina underbara recept Zeina. Står och lagar köttfärssåsen och väntar ivrigt på att bjuda på maten senare idag. Du är bäst!

    1. Zeina Author says:

      Underbara du 😀 Hoppas att det smakade. Tack för din fina kommentar. Kram

  3. Fina recept!

  4. Hej Zeina,
    Jag lagade denna idag och den var himmelsk! Tack så jätte mycket för att din blog finns. 🙂
    Kram

  5. Zerija says:

    Hej Zeina!! Har du tagit bort buljongen från köttfärssås receptet ?? Ska den inte ca med? Varför? Kram

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har uppdaterat receptet, man kan absolut ha det med men det funkar även alldeles utmärkt utan. Kram 😀

      1. Anonym says:

        hej, ska man ha lock när grytan puttrar?

        1. Zeina Author says:

          Hej,
          Ja det ska man. Hoppas att det ska smaka 😀

      2. Angela says:

        Hej 🙂 vilken buljong brukar du använda?

      3. Angela says:

        Hej 🙂 vilken buljong använde du? Och hur många tärningar ?
        Ha en bra dag

    2. Anonym says:

      Hej! Ska det puttra i lång tid med eller utan lock?

  6. Christoffer says:

    Tror du att det går utan vinägern?

    Tack på förhand o tack o bock för fin o värdefull matblogg.

  7. Carina says:

    Skall pröva ovan receptor med Quorn.

  8. Alice says:

    Hej Zeina. Återkommer alltid till dina recept, och speciellt till din köttfärssås. Underbart god, hela familjen älskar det!!

    1. Barbara says:

      Hej och tack för receptet, denna köttfärssås tyckte vi jättemycket om. Kul med lite annorlunda recept. Funkade bra med burkchampinjoner och rotselleri istället.

  9. Denna är min favorit,jag skippar dijonsenapen,balsamico och även champinjoner om jag inte har det hemma…denna görs minst 1 gång per vecka hos oss och alla älskar den 🙂

  10. Helt fantastisk kryddning i köttfärssåsen, kommer aldrig göra vår gamla “vanliga” igen! Älskar bloggen, och det har aldrig blivit fel med Zeinas recept!

  11. Susanne Wilhelmsson says:

    Hej!
    Ska man ha 1 msk vetemjöl i?
    – andra recept har det villrådig.
    Allt gott till dig

  12. Majsan says:

    Hej! Ska det i slutet puttra MED eller UTAN lock? Tack 🙂

  13. Camilla says:

    HELT fantastisk! Bästa köttfärssåsen jag nånsin ätit, och då har jag lagat många varianter. Adderade lite rotselleri och lät allt puttra knappt två timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close