Detta är min absolut favorit pastagratäng, den blir riktigt krämig och oemotståndligt läcker. Helt vegetarisk dessutom. En riktig fullträff! Knepet för att få den krämig och är att ha pastavatten i gratängen innan den bakas i ugnen. Aldrig mer en torr pastagratäng.
Till en mellanstor ugnsform, 8 portioner
500 g pasta
1 pkt krossad tomat
10 st champinjoner
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
Färsk basilika
1 dl vatten
2 msk balsamvinäger
2 msk soya
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
6 dl riven ost ( jag kombinerade riven mozarella tillsammans med riven hushållsost)
Bechamelsås
1 liter mjölk, 3% fetthalt
1 dl vetemjöl
1 krm riven muskonöt
Salt
Gör såhär:
Hacka champinjonerna, lägg sedan i en helt torr och het stekpanna. Fräs dem under ständig omrörning på hög värme tills de mesta av vätskan i champinjonerna har kokats bort och de är helt genomstekta. Ställ åt sidan och förbered tomatsåsen.
Hacka lök och stek i olja några minuter, pressa i vitlöksklyftorna och fräs en stund till. Häll sedan i den krossade tomaten, alla kryddor, hackad basilika, vattnet och lägg ett lock på grytan. Låt puttra i ca 20-30 min.
Förbered under tiden bechamelsåsen.
Blanda alla ingredienser till bechamelsåsen i en kastrull och koka upp under omrörning. När såsen tjocknar sänker du värmen och låter den sjuda 1 minut. Ställ åt sidan.
Koka upp pastan i saltat vatten. Pastan ska vara Al denté och inte helt färdigkokt. Innan du silar av pastan sparar du 2,5 dl av pastavattnet, det ska blandas i gratängen, det gör den extra krämig och du slipper få en torr gratäng.
Värm ugnen till 175°. Häll pastan i ugnsformen, blanda sedan i bechamelsåsen, ca 2 dl av den rivna osten och pastavattnet. Rör om ordentligt. Lägg över tomatsåsen och riven ost. Avsluta med att garnera med lite tomatskivor. Ställ i mitten av ugnen och grädda på 175° i ca 20 min. Höj sedan värmen till 225° och grädda i ytterligare 10-15 min. När du tar ut den från ugnen strör på finhackad basilika. Låt svalna och servera med en god sallad.
Går det byta ut champinjoner till något annat?