Krofne med saffran och vaniljkräm

Krofne är superläckra munkar som är populära i hela Balkan. Inte konstigt att dom är så poppis, helt galet goda! Här har jag gjort en twist på klassiska krofne, jag har smaksatt dem med saffran och fyllt dem med fluffig vaniljkräm. Oj oj oj såååå goda dem blev. 
Ca 30 munkar
1 g saffran
25 g jäst
4 dl mjölk
Ca 10 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
Fritering:
Neutral olja (tex rapsolja)
Fyllning:
3 dl mjölk
9 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
3 dl grädde
Garnering:
Florsocker

Recept på klassiska krofne hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda saffranet med ljummen mjölk. Lös sedan upp jästen med mjölken. Tillsätt hälften av mjölet, socker, vaniljsocker och salt. Vispa smeten slät och klumpfri med en elvisp. Tillsätt sedan äggen, olja och vispa lite till. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig. Nu blir det svårt att använda elvispen, knåda gärna degen med en bakmaskin eller jobba med en träslev i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Mjöla bakbordet och höll ut degen. Mjöla degen så blir det lättare att kavla ut den eftersom den är lite kladdig. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Tänk på att inte kavla ut degen allt för tunt. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.

Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten. Låt munkarna rinna av på papper och kallna.

Förbered under tiden fyllningen. Blanda vaniljsåspulver med mjölk och låt stelna i kylen i 10 min. Vispa grädden och blanda sedan med med vaniljkrämen. Ställ krämen i kylen några minuter. Lägg krämen i en spritspåse. Dela munkarna i mitten och fyll med kräm. Montera ihop munken och pudra sedan florsocker på.  Servera direkt eller förvara ordentligt täckta i kylen. Munkarna är allra godast samma dag som de har friterats.

Join the Conversation

  1. Inger says:

    Underbart tips! Detta måste testas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close