Khajur burfi- Indisk dadelrulle

Indisk dadelrulle med smak av rostade nötter och kardemumma. Kan vara det godaste “godiset” jag har ätit på länge. Trots att rullen är väldigt söt och det känns som om man äter godis så är det inget tillsatt socker i khajur burfi utan fylld med stärkande nyttigheter. Den här godbiten kan du servera på fikabordet eller avnjuta när du behöver lite energi. Klarar sig fint i kylen upp till 14 dagar och funkar alldeles utmärkt att frysa in.
Ca 25 bitar
600 g dadlar med kärnor eller 500 g dadelmassa (läs tips nedan)
2 msk sesamfrön
2 msk smör (växtbaserad smör funkar alldeles utmärkt)
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 175 g nötter,, mixa fritt olika sorter. Jag tog:
Pistage, valnötter, mandel och cashewnötter
Garnering:
Ca 1,5 msk sesamfrön eller vita vallmofrön
TIPS! Jag har använt dadelmassa, urkärnade dadlar som vakuumförpackas. Hittas främst i butiker som säljer produkter från Mellanöstern. Det funkar dock alldeles utmärkt med vanliga dadlar som du kärnar ur för hand.

Recept på dadelbollar hittar du HÄR!

Gör såhär:
Om du använder dadlar med kärnor kärnar du ur dem. Grovhacka dadlarna och kör sedan några varv i en mixer eller matberedare tills du får en fin massa. Överarbeta inte dadlarna, de ska bara mixas fint lite snabbt. Ställ dadelmassan åt sidan.

Hacka nötterna grovt. Lägg alla nötter förutom sesamfrön i en helt torr stekpanna. Rosta dem på medelvärme under ständig omrörning tills de blir lätt rostade, det tar ca 4 min. Tillsätt 2 msk av sesamfrön i stekpannan och rosta lite till. Ta bort nötterna ur stekpannan och ställ åt sidan.

Lägg dadelmassan i stekpannan och värm upp långsamt samtidigt som du rör om. Tillsätt smör och kardemummakärnor som du har mortlat lite lätt. Fortsätt värm upp på medelvärme tills dadelmassan mjuknar, det tar ca 3-4 min.

Vänd i alla rostade nötter och rör om tills nötterna och dadelmassan är ordentligt blandade. Dra bort från värmen och låt svalna. Strö ca 1,5 msk sesam- eller vallmofrön på en bricka eller skärbräda. Forma dadelmassan till en avlång klump och rulla sedan i fröna tills du får en lång, rund och kompakt “korv”. Låt den kallna helt. Linda sedan runt dadelrullen i plastfolie, se till att den ligger stabilt och ordentligt rullad i plasten. Då håller den formen bättre när du sedan skär upp den. Ställ i kylen och låt stelna i minst 2 timmar. Förvara i kylen fram till servering, dadelrullen klarar sig fint i 14 dagar i kylen eller 2 månader i frys. Skär runda skivor vid servering och njut!

Join the Conversation

  1. Josefine Åsberg says:

    Låter gott men funkar det bra att utesluta kardemumma? Eller ersätta?

  2. Kan man utesluta kardemumma?

  3. Moussaoui says:

    Hur gör man om man vill ha fyrkantiga bitar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close