Kyckling och ris bakade i ugn

Det här är så gott! Ris, kyckling och kryddig tomatsås som blandas samman och tillagas i ugn. Det går att att variera rätten efter smak och ha i de kryddor och grönsaker man tycker om. Jag serverade rätten med sallad och yoghurt bredvid, det blev en favorit här hemma.
Kyckling med risKyckling med ris

6 portioner kyckling och ris bakade i ugn
4 st kycklingklubbor
6 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar långkornigt- eller basmatiris)
1 gul lök
1 röd paprika
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1 msk tomatpure (kan uteslutas)
Ca 6-8 dl hett vatten
Kryddor:
2 st kycklingbuljongtärningar
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
Smör och olja till stekning
TIPS! Gillar du champinjoner, ärtor eller någon annan grönsak kan du även blanda med det i riset. En påse wokgrönsaker funkar alldeles utmärkt också. Vill du ha ett kryddigare ris kan du ha i chili, spiskummin, curry, 7 kryddor osv.

Gör såhär:
Skölj riset och lägg i en rymlig skål med ljummet vatten, låt stå i 30 min. Sila sedan av. Under tiden riset står i blöt kan du förbereda kycklingen. Krydda kycklingklubborna med salt och peppar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen runt om tills den får färg och blir genomstekt, ca 15 min. Ta upp ur stekpannan och lägg kycklingen åt sidan. I samma stekpanna som du stekt kycklingen lägger du en stor klick smör och lite mer olja om det behövs. Hacka lök, vitlök och paprika, fräs dom i stekpannan tills de får färg. Vänd i det avrunna riset tillsammans med alla kryddor och krossad tomat. Blanda sedan i kycklingklubborna. Om det är för trångt i stekpannan kan du lägga riset i en ugnsform istället. Lös upp buljongtärningarna i hett vatten med tomatpurén. Häll vattnet över riset. Vattnet ska täcka riset med ca 1 cm.

Värm ugnen till 200°. Täck riset med folie eller ett lock och baka sedan mitt i ugnen i ca 20-25 min. Tillagningstiden kan variera beroende på riset du har använt. Öppna upp folien efter 20-25 min och smaka av riset. Känns det för torrt kan du tillsätta lite mer vätska, är det för mycket vätska kan du ta bort folien och baka riset några minuter till. Strö gärna på finhackad salladslök och örter vid servering. Servera med sallad och en klick yoghurt eller crème fraîche.
Kyckling med risKyckling med ris

Join the Conversation

  1. Zeina Author says:

    Så härligt skoj att du gillar receptet. Tack snälla ❤ ha det super fint. Kram /Zeina

  2. Fantastiskt gott recept! Enkelt att laga och snabbt en favorit för min del!

  3. Senait Assgade says:

    Hej underbara Zeina!
    Älskar att laga dina maträtter ❤❤❤ det är en del av min terapi. Samt att min familj älskar att äta maten !
    Min fråga är: kan man fortsätta steka riset och kycklingen i stekpannan (har en ganska stor). Om ja, vilken styrka ska det vara på spisen och hur många minuter kan det ta på ett ungefär?

    Tack för de goda recepten!

  4. Maria Östlund says:

    Hejsan bästa Zeina
    Jag tänkte använda hel kyckling hur gör jag då? Du kanske har ett recept på hel kyckling med ugnsbakad ris?

  5. Ulrika says:

    Hej,
    Stämmer måttangivelser för kyckling och ris? Känns väldigt mycket med 6dl för 6pers samtidigt som det känns väldigt lite med 4st kycklingklubbor för 6pers. Nu står min form i ugnen med mer kyckling och mindre ris, så jag kanske får svar på min egen fråga när jag tar ut formen :).

  6. Angela says:

    Hej 🙂 villka kryddor använde du i riset?

  7. Tänkte jag skulle testa denna kyckling o ris rätt idag till middag. Låter så gott.

  8. Freddie says:

    Äter inte kyckling så testade en egen variant med lax. Stekte lök, tomatpuré, gurkmeja, paprikapulver, gröna ärtor och broccoli och vände sedan i riset. Hade jag haft oregano hemma hade jag nog haft i det med. Men men! Toppade riset i ugnsformen med laxfiléerna som fick lite svartpeppar och salt på sig samt några citronskivor. När maten var klar strödde jag färsk dill över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close