Läcker kycklinggratäng med svamp, gröna bönor och mozzarella. Servera rätten precis som den är, med pasta, ris, sallad eller potatis och njut!
4 port
4 st eller 2 st kycklingbröstfiléer (läs tips nedan)
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
250 g champinjoner
200 g haricots verts (färska eller frysta)
2 msk japansk soja
3 dl grädde
1 st mozzarella (á 125 g)
Salt & svartpeppar
Citron och persilja till garnering
Rapsolja och smör till stekning
TIPS! Du kan dela en kycklingbrödtfilée i två delar om du vill ha mindre mängd kyckling i rätten. Det funkar även strålande att använda minutfiléer.
Recept på grekisk kyckling med gröna bönor hittar du HÄR! och grekisk potatisgryta med gröna bönor HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, hacka vitlök fint, hacka champinjoner i skivor. Skär bort den yttersta delen på haricots verts om du jobbar med färska. Färska haricots verts kokar du snabbt 30 sekunder och sköljer med kallt vatten, låt rinna av i en sil. Frysta behöver inte kokas upp men ska tinas och rinna av i en sil.
Hetta upp en helt torr stekpanna, stek svampen på hög värme under omrörning tills den får en fin yta och slutar vätska sig. Tillsätt smör, lite rapsolja, lök och vitlök. Stek noga under omrörning. Ställ åt sidan.
Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och svartpeppar. I en stekpanna som tål ugnsvärme steker du kycklingfiléerna runt om tills de får en fin yta, kycklingen behöver inte bli helt genomstekt, dom kommer att tillagas klart i ugnen. Häll grädde över kycklingen, tillsätt soja, smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 3 min. Dra bort från värmen,
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg haricots verts (se bild nedan) i stekpannan runt om kycklingen. Toppa kycklingen med svamp och avsluta med riven mozzarella. Tillaga mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut från ugnen, pressa citron över, garnera med persilja och servera.