Langos

Langos är en typisk festivalrätt men som blir lika god hemmagjord. Unna dig själv en langos eller bjud på det när du har fest. Duka upp ett bord med goda topping och låt var och en plock fritt. Min favorittopping är gräddfil, handskalade räkor, rom, dill och rödlök… farligt gott!
langos

12 st langos
30 g färsk jäst
2 dl ljumen mjölk
1 tsk salt
2 kokta mosade potatisar
7 dl mjöl

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke, rör ut den i mjölken. Tillsätt salt, potatis och mjöl och knåda degen smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 45-60 min. Häll ut degen på mjölad bakbord och dela den i 12 bitar, forma till bollar och kavla till avlånga bröd, ca 15 cm långa. Lägg på mjölad bord eller bakduk. Hetta upp olja i en stekpanna/kastrull till 180 grader. Fritera 2 bröd i taget tills de blir gyllenbruna, ca 1-2 minut på varje sida. Låt rinna av på ett ugnsgaller eller på ett hushållspapper.

Du kan servera bröden nyfriterade med rödlök, dill, gräddfil, rom och räkor. Eller pensla vitlöksolja på langosen när de är varma och servera direkt. För att göra vitlöksolja pressar du en vitlöksklyfta i ca 0,5 dl olja och låter det stå en stund, sen pensla på brödet.
langos langos2

Join the Conversation

  1. Djeneba says:

    hej,

    1. Zeina Author says:

      Hej och välkommen till Zeinas Kitchen!

  2. Djeneba says:

    Det ser så gott ut.

    1. Zeina Author says:

      Tack 🙂

    2. Maarit says:

      Tack, detta är det i särklass bästa receptet på langos!

  3. Cecilia says:

    Jag måste ställa frågan:
    Kommer du ut med en kokbok snart? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Jag hoppas det! Det är en dröm, måste helt enkelt ta tag i det. Håll tummarna för mig. Tack snälla. Kram Zeina

  4. belgin says:

    Hej zeina haru provat langos att jäsa över natten?

    1. Zeina Author says:

      Det har jag gjort och det gick bra 😀

  5. Wictor says:

    Du är grym Zeina.

  6. Grodan says:

    Langostinos är jättegott. Funkar som dessert också. Med sylt, färska bär eller honung/sirap.

  7. Supergoda! Har gjort dom många gånger nu! Tack för receptet!

  8. Inger says:

    Går det göra dem i ugnen istället på något sätt?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har inte testat att göra i ugn. Om man gör dom i ugn blir det inte alls som klassiska langos. Om du vill göra det i ugn så kan du pensla degen med olja och grädda på 200° i ca 15 min. Är dock osäker på hur resultat blir, kan tänka mig att det blir som vanligt vitt bröd 😀

  9. Anonym says:

    Ser sååå smarrigt ut . Går det att frysa dom? Nån som har testat?
    / Jenny

    1. Maarit says:

      Vi har friterat dom halvklara sedan fryst dem. Tinat upp dom och friterat klart dom, funkade superbra

  10. Sussi says:

    Superbra recept! Jag äter langos en dag/vecka! Kavlar ut dem och fryser in dem (råa) med dubbla bakplåtspapper emellan och sen tar jag fram dem då jag ska äta! Friterar dem från frysta! Funkar superbra

  11. Emelie says:

    Jäklar så goda langos!
    Tusen tack för ett enkelt och superbra recept!
    Ska testa mig fram lite med vitlöksoljan för o få mer vitlökssmak men annars va de super!

  12. Vad gör potatis i det hela? Vad för syfte?

  13. Ann Lawson says:

    Bästa Seina.
    När jag var i Marocko, mötte jag en kvinna som bjöd på friterade bröd, med sylt. Enkla spröda, kan du receptet??
    Snälla skicka mig.
    Älskar dina bak o mat.
    Kram Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close