Lättbakade brioche

Luftigt, sött och gyllene bröd med massa smör i. Ett lyxigt bröd som passar lika bra att serveras till frukost, burgaren som till fikat. Detta recept är inspirerat av Marie och Leif Törnbloms kokbok, 101 bröd. Jag har gjort lite små justeringar i receptet och förenklat det en aning. Bröden blir perfekta!

10 st brioche
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 dl ljummet vatten
3 st ägg
2 msk honung
125 g rumsvarmt smör
Ca 7-8 dl vetemjöl special
0,5 tsk salt

Siciliansk “Gelato con brioche”. Underbart god! Brioche serverad med gelato, grädde och strössel.

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet vatten. Vipsa äggen lite lätt och blanda ner med jästen. Tillsätt honung, vetemjöl (börja med att ha i 7 dl mjöl) och salt. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Hacka smöret i kuber och arbeta in i degen. Låt degen knådas i 5 min, tills smöret har knådats in ordentligt i degen och den känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är alldeles för kladdig. Degen ska gärna vara lite kladdig.

Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i ca 35 min.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Grädda bullarna gyllene mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler och täck sedan med bakduk. Servera som hamburgerbröd, med glass, till frukost eller fikat. Frys in bröden som blir över.

Join the Conversation

  1. Hej, kan man använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special? 🙂

  2. nenne says:

    jag älskar dina recept tack zeina…

  3. Hur kommer det sig att dessa inte ska vila i kylen över natten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close