Laxsida på plåt med grönsaker

En helt magisk rätt där lax och goda tillbehör tillagas samtidigt på en plåt. Fisken och grönsakerna penslas med en läcker vitlökssmör. Vitlökssmöret smaksätts med honung, det ger en god sötma och marinaden “fastnar” bättre på laxen. Du kan variera grönsakerna efter smak, du kan tex ersätta brysselkål med broccolibuketter. Min 6-åriga dotter sa när hon njöt av maten att detta var den godaste laxen och potatisen hon har ätit i sitt liv 😀 Det gjorde mig glad! Laxen serverades med en stor favorit hos mig, fetaostkräm som smaksätts med apelsin. Den är SÅÅÅÅ god.
6 portioner
ca 1,2 kg laxsida
150 g smör
0,5 dl flytande honung
4 st vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
Rivet skal och saft från en citron
Salt & peppar
Grönsaker (läs tips nedan):
900 delikatess- eller mandelpotatis
300 g brysselkål
250 g sparris
Garnering:
Finhackad gräslök
TIPS! Du kan variera grönsaker efter smak, du kan tex byta ut brysselkål mot broccolibuketter, mandelpotatis kan enkelt ersättas mot vanlig fast potatis, sparris kan ersättas med morotsstavar osv.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Gör såhär:
Värm ugnen till 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pressad/riven vitlök, rivet skal från en citron, honung, persilja salt och peppar. Blanda allting ordentligt.

Dela bryssekålen i halvor, dela potatisarna i mellanstora bitar. Koka potatisarna tills de mjuknar en aning i ca 4-5 min. Sila av ordentligt. Bryt av den nedersta delen av sparrisen.

Lägg laxsidan på en ugnsplåt. Arrangera alla grönsaker på plåten vid laxen. Pressa citronen och ringla juicen över laxen och alla grönsaker. Pensla sedan marinad på laxen och alla grönsaker. Baka sedan mitt i ugnen i ca 25-30 min.  Ta ut från ugnen, garnera med finhackad gräslök och servera med önskat tillbehör. Vi åt fetaostkräm bredvid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close