En helt magisk rätt där lax och goda tillbehör tillagas samtidigt på en plåt. Fisken och grönsakerna penslas med en läcker vitlökssmör. Vitlökssmöret smaksätts med honung, det ger en god sötma och marinaden “fastnar” bättre på laxen. Du kan variera grönsakerna efter smak, du kan tex ersätta brysselkål med broccolibuketter. Min 6-åriga dotter sa när hon njöt av maten att detta var den godaste laxen och potatisen hon har ätit i sitt liv 😀 Det gjorde mig glad! Laxen serverades med en stor favorit hos mig, fetaostkräm som smaksätts med apelsin. Den är SÅÅÅÅ god. 6 portioner ca 1,2 kg laxsida 150 g smör 0,5 dl flytande honung 4 st vitlöksklyftor 1 dl finhackad persilja Rivet skal och saft från en citron Salt & peppar Grönsaker (läs tips nedan): 900 delikatess- eller mandelpotatis 300 g brysselkål 250 g sparris Garnering: Finhackad gräslök TIPS! Du kan variera grönsaker efter smak, du kan tex byta ut brysselkål mot broccolibuketter, mandelpotatis kan enkelt ersättas mot vanlig fast potatis, sparris kan ersättas med morotsstavar osv.
Gör såhär: Värm ugnen till 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pressad/riven vitlök, rivet skal från en citron, honung, persilja salt och peppar. Blanda allting ordentligt.
Dela bryssekålen i halvor, dela potatisarna i mellanstora bitar. Koka potatisarna tills de mjuknar en aning i ca 4-5 min. Sila av ordentligt. Bryt av den nedersta delen av sparrisen.
Lägg laxsidan på en ugnsplåt. Arrangera alla grönsaker på plåten vid laxen. Pressa citronen och ringla juicen över laxen och alla grönsaker. Pensla sedan marinad på laxen och alla grönsaker. Baka sedan mitt i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut från ugnen, garnera med finhackad gräslök och servera med önskat tillbehör. Vi åt fetaostkräm bredvid.
Dags för del nr 3 i min Ramadanserie✨ Idag bjuder jag på Palestinska musakhanrullar och skickar lite extra kärlek till alla er som bryter fastan på jobbet❤️ Dagens fråga:
VAD DRÖMDE DU OM SOM BARN ATT BLI NÄR DU BLIR STOR?🫶 Recept med steg för steg bilder:
https://zeinaskitchen.se/palestinska-musakhanrullar/
#ramadan#iftar…
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Zeina Mourtada7.3K views15/05/2022 08:21
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/…
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Zeina Mourtada13.7K views25/04/2022 06:55
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.…