Peruansk biffgryta med lök och tomat. Lättlagad och svängs ganska snabbt ihop. Servera rätten på traditionellt peruanskt vis med både pommes och ris. Pommes friten kan du servera som tillbehör vid maten eller vända ner i grytan.
4-6 portioner
600 g biff (lövbiff, ryggbiff eller entrecote passar strålande)
600 g fast potatis (läs tips nedan)
1 gul eller rödlök
1 röd paprika
2 tomater
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 st kött- eller grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar
Olja till stekning och marinad
1 dl vatten
Persilja eller koriander till servering
Servering:
Ris
TIPS! Du väljer själv om du vill servera pommes friten bredvid som tillbehör eller om du vill vända ner i stekpannan med köttet.
Gör såhär:
Skiva biffen i tunna skivor. Lägg köttet i en skål, häll över soja, 2 msk rapsolja, spiskummin, vinäger och svartpeppar. Blanda noga och låt stå medan du förbereder resten.
Hacka lök och paprika i strimlor, hacka tomaterna i klyftor. Skala och hacka potatisen i stavar. Stek eller fritera potatisen gyllene och ställ åt sidan.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet på hög värme under omrörning tills det får färg. Lägg åt sidan. I samma stekpanna som du stekte köttet i vänder du lök och paprika. Stek snabbt under omrörning tills löken får färg. Vänd i tomat, pressad vitlök, oregano och stek lite till. Smula i buljong, tillsätt vatten och låt såsen puttra i 2 min. Vänd i köttet, potatisen, salt och blanda. Servera med ris
Hej 🙂 vilket kött använde du ?
Mvh Angela
Passar rygbiff, entrecott, oxfille, eller rostbiff.
Jättegott! Tack för receptet!
Hej! Det här ser magiskt gott ut! Min man är dock allergisk mot baljväxter och kan inte äta sojaprotein. Finns det något man skulle kunna ersätta sojan med?