Om det är något du ska testa på matsedeln denna vecka så är det knedle på baktipset längst ner. Så goda att göra på plommon som det är säsong för nu. Igår kom grannen förbi med en hel påse plommon som hon hade plockat från sitt plommonträd. Ska baka något gott idag. Den tjeckiska potatissoppan nedan är från min kokbok Veckans Matsedel. Riktigt god och lättlagad. Hoppas att det ska smaka. Kram❤️
Du hittar @zeinaskitchen på Instagram HÄR!
Måndag- Bramboracha- Tjeckisk potatissoppa
4 portioner
400 g fast potatis
1 gul lök
2 selleristjälkar
200 g champinjoner (eller en annan svamsport)
2 morötter
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
smör eller rapsolja till stekning
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
1 tsk torkad mejram
½ tsk kumminfrön
1 lagerblad
ca 2 tsk salt
2 krm svartpeppar
färsk persilja till garnering
Gör såhär
Skala och skär potatisarna i stora tärningar, hacka lök och selleri i små tärningar. Skiva champinjonerna. Skala och skär morot och palsternacka i slantar. Finhacka vitlöks-klyftorna. . Smält en klick smör i en kastrull och fräs lök, selleri och vitlök under omrörning i cirka 4 minuter. Tillsätt potatis, svamp och rotfrukter och fräs i ytterligare cirka 4 minuter. . Blanda ner vetemjölet och stek lite till. Rör ner vatten och kryddor och låt soppan koka under lock i cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Garnera med persilja och servera
Tisdag- Laxsida på plåt med grönsaker
Vegetariskt alternativ- Ugnsbakade grönsaker med vispad chevre
Onsdag- Pytt i panna med färs
Vegetariskt alternativ- Grekiska tomatbiffar
Torsdag- Pasta med kyckling i gorgonzolasås
Vegetariskt alternativ- Gnocchigratäng med tomatsås och mozzarella
Fredag- Hot tuna melt
Vegetarisk alternativ- Ungerska langos
BAKTIPS!
Knedle- Potatisdumpling med frukt