Ett luftigt och gott flätbröd med grahamsmjöl och vetekli. Passar utmärkt som frukostbröd eller på buffén.
1 stor limpa eller 2 mindre bröd
Ca 12 dl vetemjöl special
1 dl vetekli
1,5 dl grahamsmjöl
50 g färsk jäst eller 1 påse torrjäst
1 dl rapsolja
6 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung eller socker
Garnering
Ägg för pensling
Välj fritt mellan olika frön att ha på brödet. Jag hade sesam-, solros- och pumpafrön
Gör såhär:
Blanda allting och knåda ordentligt tills du får en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Täck bunken med plastpåse och låt jäsa i ca 1,5 h.
Häll ut degen på mjölad bord och dela den i 3 delar. Rulla till lika långa bitar och mjöla varje lite så de inte fastnar i varandra när du flätar dem. Du kan välja att göra en stor brödlimpa eller 2 små. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med plastpåse och låt jäsa i ca 1 timme.
Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med ägg och strö på önskade frön. Ta in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200 ° och grädda i ca 35-40 min. Ta ut och låt svalna på galler.