Lumpia- Filippinska vårrullar med sweet chilisås

Goda filippinska vårrullar på mitt vis. Jag ugnssteker vårrullarna i stället för att steka dem i panna. Supersmidigt! Och de blir så härligt frasiga! Vårrulleark hittar du i frysdisken i livsmedelsbutiker som säljer asiatiska produkter. Receptet är från kokbok Veckans Matsedel.

6 portioner
400 g nötfärs eller vegfärs
2 morötter
1 litenklyfta vitkål, ca 180 g
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, hackad
1 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 vårulleark i mellanstorlek
rapsolja till stekning
Vatten och vegetabilisk olja till pensling
Sweet chili-sås:
3-5 röda chilifrukter, justera hetta efter smak
5 st vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
1 tsk tomatpuré
1 tsk salt
0,75 dl risvinäger
0,75 dl socker
ca 3 dl vatten
ca 1,5 msk majsstärkelse utspädd i 2 msk vatten
1 msk rapsolja

Ovan kan du se mig laga vårrullarna och såsen

Gör såhär:
Vårrullarna:
Riv morot på grova sidan av rivjärnet, strimla kålen och finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek färsen tills den börjar smula sig och får färg. Tillsätt övriga ingredienser och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills grönsakerna mjuknar. Låt fyllningen svalna.

Lägg ca 3 msk fyllning på kanten vid långsidan av varje ark, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.

5. Värm ugnen till 225°C, över- och undervärme. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut från ugnen, vänd på vårrullarna, pensla med mer olja och baka i ytterligare 10-15 min, tills vårrullarna blir gyllene och frasiga. Servera med ris och sweet chilisås.

Sweet chili-sås: Hacka chili, ingefära och vitlök fint. Du behöver inte kärna ur chilin. Hetta upp olja i en liten kastrull och stek chili, ingefära, tomatpuré och vitlök på medelvärme i ca 2 min. Tillsätt sedan risvinäger, socker, salt och vatten. Låt koka i 10-12 min på medelvärme utan lock.

Späd ut majsstärkelse med lite vatten, vänd ner i såsen samtidigt som du rör om. Låt sjuda långsamt i 3-4 min, tills såsen tjocknar. Låt kallna, lägg sedan i steriliserad glasburk och förvara i kyl. Sweet chilisåsen klarar sig i kyl upp till 1 månad.

Join the Conversation

  1. Linett says:

    Jag gjorde detta till min sambo och barn ikväll. Blev så fruktansvärt gott! Alla tog en och en till… beroendeframkallande helt enkelt

    1. Anonym says:

      Chilisåsen blev fantastisk!

  2. Hanna Wiesel says:

    Ja denna sida erbjuder ju recept för alla smaker. Alltifrån skäggiga jihadisters favorit till det alla SD-röstande gubbar äter när de inte köper sex av asiatiska kvinnor.

  3. Anonym says:

    Sååå gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close