Igår hade vi kalas till min son som fyllde 7 år. Vi bjöd på världens godaste pannkakstårta toppad med massa bär. Jag älskar pannkakstårta! Den går alltid hem hos de flesta och den är enkel att göra. Jag förberedde pannkakorna dagen innan kalaset. Tre timmar innan kalaset fyllde jag pannkakorna med sylt och grädde och toppade dem med bär och choklad. Jag gjorde två stycken pannkakstårtor, jag dubblade bara mängden på allt i receptet nedan.
Jag bjöd även på korv med bröd, roliga bokstavspommes och grönsaker. På “gottisbuffén” hade vi kex, chips, popcorn och frukt.
1 pannkakstårta, ca 10 bitar
Pannkakorna, ca 12 st:
2,5- 3 dl vetemjöl (läs tips nedan)
6 dl mjölk
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
10 g smält smör
Stekning:
Smör
Fyllning:
Ca 2 dl sylt
Ca 4 dl vispgrädde
Topping:
300 g färska bär (mixa fritt efter smak)
1 dl maltesers chokladkulor (eller en annan chokladsort som du tycker om)
TIPS! Ta 2,5 dl mjöl och låt smeten stå och svälla i ca 30-40 min, då får du tunna och frasiga pannkakor. Om du inte har tid att låta smeten svälla ska du istället ha i 3 dl mjöl.
Gör såhär:
Börja med att göra pannkakorna. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt 4 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, blanda ordentligt. Ställ gärna smeten i kylen och låt svälla i 30 min så blir den lättare att steka. Smält smöret och blanda i smeten. Hetta upp en stekpanna och pensla med lite smör, lägg i lite smet och stek pannkakorna. Pensla stekpannan med lite smör vid behov. Låt pannkakorna kallna.
Vispa grädden fluffig. Lägg en pannkaka på ett fat. Bre sylt över över pannkakan och bre sedan över grädde. Låt gärna lite av grädden komma så nära som möjligt vid kanten så ser det snyggare ut när då staplar alla pannkakor på varandra. Fortsätt varva med pannkakor, sylt och grädde. Toppa sista pannkakan med grädde, bär och choklad. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering. Klarar sig fint i kylen i flera timmar.
Kommer ihåg när jag fyllde 7 och skulle ha födelsedagsdisco och då ville jag ha pannkakstårta. Bara det att det var min pappa som gjorde den och han använder 25g margarin till varje pannkaka när han steker (har måttat flera gånger för folk tror mig inte)+ massa salt i smeten. Blev ingen hit direkt bland mina kompisar men som tur var så hade jag ändå de senaste skivorna nerbrända som man kunde dansa till efteråt så min coolhetsstatus sjönk inte.
Tur att farsgubben är bra på annat
Fick tillbaka minnet när jag läste receptet :’)