Macaroni and cheese är en klassisk amerikansk rätt. En pastagratäng med extra mycket cheese. Absolutely fabulous! Servera som den är eller med sallad, korv, köttbullar… ja det mesta passar bra till.
6 portioner macaroni and cheese
500 g pasta
25 g smör
En halv purjolök eller en lök
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
200 g riven cheddarost (annan ostsort funkar också bra om du vill ha mildare smak)
100 g vanlig riven ost
1 tsk dijonsenap (kan bytas ut mot vanlig senap eller uteslutas)
1 krm riven muskotnöt
Salt & peppar
Gör såhär:
Värm ugnen till 180°. Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd. Sila sedan av. Smält smöret och fräs löken mjuk. Tillsätt mjöl och vänd med löken, fräs en stund. Tillsätt mjölk, senap och muskotnöt. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 1 min. Häll i den rivna osten (spara lite cheddarost till garnering) och rör om tills den smälter. Krydda med salt och peppar.
Lägg pastan i en mellanstor ugnsform. Häll över ostsåsen. Blanda och garnera med den rivna osten. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 20-30 min. Ta ut och låt vila i 10 min innan servering.
Hej Zeina!
Det är aningen mycket pasta i receptet, blev två ugnsformar med makaroner och såsen räcker endast till en av formarna men går nog att använda i en soppa