En annorlunda pastrarätt med kryddig köttfärsås och krispig potatistadig. En persisk favorit som jag rekommenderar varmt att du testar om du inte redan har gjort det. Så gott! Tadig är en gyllene, krispig och fantastiskt god yta som finns i botten av kastrullen (du hittar recept på ris med tadig HÄR!). När man vänder kastrullen upp och ner och rätten hamnar på ett fat kan man se den fina tadigbotten som både är vacker och smakar gott.
Ca 5 portioner
500 g spaghetti
500 g köttfärs av valfri sort (kött- kyckling- eller veggofärs funkar bra)
1 gul lök
1 liten grön paprika
2 vitlöksklyftor
5 msk tomatpure
3 dl vatten
1 tsk advieh (persisk kryddmix, kan ersättas med curry)
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
3 dl vatten
2 st potatisar
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Du kan variera köttfärssåsen efter smak. Du kan tex ha i finhackade champinjoner, riven morot, ärtor, persilja, chili osv.
Gör såhär:
Finhacka lök, paprika och vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg, vänd i paprikan och stek lite till. Tillsätt köttfärs, vitlök, advieh/curry, 0,5 tsk gurkmeja, salt, peppar och stek under omrörning tills köttet får färg och smular sig. Tillsätt tomatpuré och stek i 1-2 min. Häll i 3 dl vatten, rör om och låt sedan såsen puttra under lock i ca 20-30 min. Såsen ska varken vara för vattnig eller torr. Om den känns för torr kan du tillsätta lite mer vätska och tomatpuré, om den känns för vattning kan du låta såsen koka utan lock några minuter och reducera bort vätskan.
I en annan kastrull kokar du upp vatten med 0,5 tsk gurkmeja och salt. Bryt spaghettin i mitten och häll ner i grytan. Koka pastan. Viktigt att pastan har tuggmotstånd och inte blir överkokt. Sila av pastan och ställ åt sidan.
Skala och skär potatisarna i skivor. Lägg 3 msk olja i botten av en non stick kastrull eller stekpanna med höga kanter. Lägg potatisarna jämnt i botten av kastrullen. Lägg 1/3 av pastan över potatisskivorna. Lägg hälften av köttfärssåsen över pastan. Lägg ett till lager pasta, resten av köttfärssåsen och avsluta med ett lager pasta.
Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg locket över grytan. Låt pastan tillagas på hög värme, ej högsta, i ca 10 min. Nu kommer potatisskivorna i botten av grytan stekas och det börjar bildas en krispig tadig.
Sänk sedan värmen och låt pastan ångas långsamt på låg värme i ca 25 min. Stäng av värmen och låt pastan stå och svalna i 5 min. Lägg ett fat på grytan och vänd försiktigt grytan upp och ner tills pastan vänds ner på fatet. Servera genast med sallad och gärna med parmesan- eller fetaost. Gillar man yoghurt kan man också ha det bredvid.