Buffé/ Libanon/ Mezza/ Potatis/ Veganskt/ Vegetariskt

Batata harra- Ugnsrostad libanesisk chilipotatis

Doften av vitlök och koriander som steks är något av det ljuvligaste jag vet. Som barn äskade jag när mamma stod och fräste det i stekpannan, doften spred sig i hela hemmet. Jag visste att det var något riktigt gott på gång då. Det är basen i många libanesiska rätter som tex molokhia, fasolia, bamya och yakhnet batata. Batata harra som betyder “het potatis” är en favorit som oftast serveras som tillbehör vid maten. I orginalreceptet hackar man potatisarna i fyrkanter och friterar, sen vänder man det i stekt koriander, vitlök och chili. Det hela toppas med citron, smakerna är magiska! Syrligt, hett och smakrikt. Jag har gjort en twist på batata hara och istället rostat potatisen i ugn, mmmmm! Så gott med en skål toum bredvid.

4 portioner batata harra
1 kg fast potatis (välj mellanstora potatisar)
4-5 st vitlöksklyftor
1-3 st färsk chili (justera hetta efter smak
1 knippe färsk koriander (ca 1 dl hackad)
1 citron
Salt & peppar
Neutral olja till stekning (tex rapsolja)
Serveringsförslag:
Toum (vitlökskräm)

Recept på friterad batata harra hittar du HÄR! perfekt ugnsrostad potatis HÄR! bombaypotatis HÄR! papas arugadas HÄR! kraschad potatis HÄR! & rostad färskpotatis med sparris HÄR!

Gör såhär:
Dela potatisarna i halvor. Lägg i en gryta, täck med vatten, tillsätt ca 1 tsk salt och koka upp. Låt potatisarna koka tills de mjuknar lita utan att de kokas sönder, ca 5-6 min räcker. Sila av och låt vara i silen i 10 minuter, tills det slutar ångas från potatisarna. De ska torka helt så de blir krispiga och goda. 

Hacka eller mortla vitlök till strimlor, finhacka chili och koriander. Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna i en ugnsform, tänk på att använda en rymlig form, om potatisarna ligger allt för tätt ihop blir de inte krispiga. Häll juice från en citron över potatisarna, krydda med salt och peppar. Ringla lite olja över och blanda allting. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15-17 min. Servera med önskad tillbehör, perfekt vid grillat.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Hedda
    17/08/2020 at 22:09

    ser riktigt gott ut som vanligt, älskar din blogg

  • Leave a Reply