Grönsaker/ Sallader/ Ungern/ Veganskt/ Vegetariskt

Ungersk csalamade- Picklade grönsaker

Csalamade är en ungersk klassiker som är ett gott tillbehör vid de flesta rätter. Så fräsch och god! Man kan variera grönsakerna efter smak och säsong. Du kan ha i allt från blomkål, chili, selleri till fänkål. Gör en stor sats och njut av csalamade i flera veckor. Tänk på att förvara i steriliserade glasburkar.

6-8 portioner
1 klyfta vitkål (ca 800 g)
2 paprikor (gärna olika färger)
2-3 st morötter
1 röd eller gul lök
1 gurka (välj gärna en fast gurka)
2 tsk kumminfrön
2 tsk senapsfrön
5-6 st svartpepparkorn
Vätska:
2 dl vitvinsvinäger (äppelcidervinäger funkar också bra)
8 dl vatten
0,5 dl socker
2 msk salt

Recept på treveckorssallad hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda vinäger, vatten, salt och socker i en skål. Blanda tills sockret löses upp och ställ åt sidan. Skiva alla grönsaker tunt, gärna med en mandolin. Lägg alla grönsaker i en bunke, strö över senapsfrön, kumminfrön, pepparkorn och blanda ordentligt, gärna med händerna och krama kålen lite lätt. Häll över vätskan och blanda ordentligt. Låt stå i rumstemperatur med ett lock på glänt i ca 6 timmar. Blanda runt salladen med jämna mellanrum. Lägg sedan i steriliserade glasburkar och förvara i kylen. Salladen klarar sig fint i kylen upp till 3-4 veckor.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply