Csalamade är en ungersk klassiker som är ett gott tillbehör vid de flesta rätter. Så fräsch och god! Man kan variera grönsakerna efter smak och säsong. Du kan ha i allt från blomkål, chili, selleri till fänkål. Gör en stor sats och njut av csalamade i flera veckor. Tänk på att förvara i steriliserade glasburkar.
6-8 portioner
1 klyfta vitkål (ca 800 g)
2 paprikor (gärna olika färger)
2-3 st morötter
1 röd eller gul lök
1 gurka (välj gärna en fast gurka)
2 tsk kumminfrön
2 tsk senapsfrön
5-6 st svartpepparkorn
Vätska:
2 dl vitvinsvinäger (äppelcidervinäger funkar också bra)
8 dl vatten
0,5 dl socker
2 msk salt
Recept på treveckorssallad hittar du HÄR!
Gör såhär:
Blanda vinäger, vatten, salt och socker i en skål. Blanda tills sockret löses upp och ställ åt sidan. Skiva alla grönsaker tunt, gärna med en mandolin. Lägg alla grönsaker i en bunke, strö över senapsfrön, kumminfrön, pepparkorn och blanda ordentligt, gärna med händerna och krama kålen lite lätt. Häll över vätskan och blanda ordentligt. Låt stå i rumstemperatur med ett lock på glänt i ca 6 timmar. Blanda runt salladen med jämna mellanrum. Lägg sedan i steriliserade glasburkar och förvara i kylen. Salladen klarar sig fint i kylen upp till 3-4 veckor.