Ni är många som har önskat en hel vegetarisk ramadanmatsedel. Här kommer den en dag tidigare än vanligt. Imorgon ska jag nämligen visa en glimt av ett stort projekt jag har jobbat med länge nu. Kl 12.00 på Instagram @zeinaskitchen. Så taggad att visa er. Här är årets tredje ramadanmatsedel, allt är vegetariskt och fantastiskt gott. Hoppas att det ska smaka. På måndag kommer det ett nytt vegetariskt recept på min Youtube-kanal. Kika gärna där också för mer matinspiration. Ha nu en fin vecka. Kram❤️
Atayef✨ Recept https://zeinaskitchen.se/atayef-libanesiska-pannkakor/
Ramadan Mubarak ❤️ Recept: https://zeinaskitchen.se/harira/
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.
Biryani med Zeina Mourtada
En av de godaste risrätter som finns om du frågar mig. Fullständigt recept hittar du nedan:
https://zeinaskitchen.se/biryani-med-kycklingklubbor/
Missa inte min risskola här:
https://youtu.be/qyBYlJ8gDKo
Mer matinspo på min Instagram🌶
https://www.instagram.com/zeinaskitchen/
Dryck- Agua fresca
Dadelbollar
Måndag
Soppa- Armenisk yoghurtsoppa
Huvudrätt- Makloube med ugnsbakade grönsaker
Efterrätt- Indisk yoghurtdessert
Suhor- Over night oats
Tisdag
Soppa- Nordafrikansk freekehsoppa
Huvudrätt- Afghansk aubergine i tomatsås serverad med bolani
Efterrätt- Afghansk pudding
Suhor- Msemen- mannagrynspannkakor
Onsdag
Soppa- Potatissoppa från Balkan
Huvudrätt- Potatisfyllda paprikor Balkan style
Efterrätt- Cuvapci
Suhor- Mexikansk havregrynsgröt
Torsdag
Soppa- Rysk surkålssoppa
Huvudrätt- Linsmasala med ugnsbakad blomkål
Efterrätt- Bannoffee pie i glas
Suhor- Chiapudding
Fredag-
Soppa- Persisk nudelsoppa
Huvudrätt- Persiskt dillris med bondbönor
Efterrätt- Persisk kokosdessert
Suhor- Bananpannkakor med havregrynFoto: Ulrika Ekblom från min Mellanösternkokbok
Lördag
Soppa- Grekisk bönsoppa
Huvudrätt- Grekiska tomatbiffar
Efterrätt-Grekisk mannagrynspaj
Suhor- Grekisk mannagrynspaj från ovan
Söndag
Soppa- Turkisk tomatsoppa serverad med ostrullar
Huvudrätt- Turkisk burek
Efterrätt- Lokma
Suhor- Bananmuffins med havregryn
Hej Zeina! En härlig matvecka med vegetariska recept. Hoppas att du sammanställer vegetariska veckomatsedlar framöver. Kanske en vecka per månad? Eller två dagar per vecka? Jag är mycket nöjd med din vegetariska kokbok och använder den ofta.