Polen/ Potatis/ Ryssland/ Soppor/ Veganskt

Shchi- Rysk surkålssoppa

Syrlig och riktigt god rysk soppa med surkål och grönsaker. En traditionell shchi görs på en mustig buljong kokad på kött med ben. Jag har ersatt köttet med torkad svamp, blev hur läckert som helst! Om man vill göra det hela ännu enklare så kan man smaksätta soppan med buljong eller fond istället för att koka upp en buljong.

6 portioner
Buljong (läs tips nedan)
6-7 st torkade shitakesvamp (eller annan torkad svamp)
3-4 st persiljekvistar
2 st lagerblad
6 st svartpepparkorn
2 tsk salt
1,5 liter vatten
Soppan:
2 gula lökar
400 g potatis
1 klyfta vitkål (ca 300 g)
2-3 st morötter
2 st selleristjälkar
Ca 3 dl surkål
2 st tomater eller 1 msk tomatpure
Liten knippe persilja eller dill till garnering
Smör eller olja till stekning
Salt och peppar
Valfri topping:
Creme fraiche eller smetana
TIPS! Du kan skippa att koka upp en buljong och istället smaksätta soppan med fond eller buljong.

Recept på polsk saltgurkssoppa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blötlägg shiitakesvamp i 5 dl ljummet vatten i 30 min. Lägg svampen med sitt vatten i en gryta. Tillsätt persiljekvistar, lagerblad, pepparkorn, resterande 1 l vatten, salt och koka upp under lock i ca 30 min på medelvärme.

Hacka lök i tärningar, finhacka tomat, finhacka seller, hacka kål i strimlor, morot i slantar och potatis i bitar. Hetta upp olja/smör i en stekpanna och stek lök tills den får färg. Vänd i resterande grönsaker, förutom tomat och stek under omrörning i ca 5 min. Ställ åt sidan.

Plocka ur svampen och persiljekvistar från buljongen. Tillsätt stekta grönsaker, tomat, surkål och låt allting få puttra i ca 20-25 min, tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt eventuellt mer vatten i soppan om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja eller dill. Toppa eventuellt med smetana eller crème fraihe vid servering.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply