Saftig laxsida med japanska smaker serverad med chilimajonnäs och glasnudelsallad. Alldeles fantastiskt gott! Laxen är lika ljuvlig att servera kall som varm. På bloggen har jag många läckra recept på laxsida, HÄR! finns tacolaxsida, HÄR! laxsida med smör och vitlök, HÄR! laxsida med färskost och HÄR! laxsida med citron och örter.
6 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
1 dl vatten
Marinad till laxen:
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
0,5 dl söt soja (ketchap manis funkar jättebra, kan bytas ut mot 4 msk honung)
0,5 dl japansk soja
Saften och rivet skal från 1 lime
Salt & peppar
Garnering:
1 msk sesamfrön
Salladslök
Lime
Chilimajonnäs:
1,5 dl majonnäs
Ca 3-4 msk sriracha
2 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt
Serveringsförslag:
Glasnudelsallad
Gör såhär:
Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.
Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.
Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen lägger du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min. Garnera gärna laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid. Servera med chilimajonnäs och glasnudelsallad.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Hej Zeina!
Ser jättegott ut!
Men jag undrar vad du har i den lilla skålen bredvid chilimajonnäsen och hur du använder den.
Mvh
Elisabeth
Elisabeth det som är i lilla skålen det är dressingen till nudelsallad. Recept finns under nudelsallad:)
Åh lax är så gott. Kikar ofta in på din blogg och blir inspirerad till en god middag. Tack kram från Nina
Vilken god laxrätt! Hade bråttom och gjorde m ris, men nästa gång blir det nudelsalladen också!
Den här laxen ser jättegod ut, kan man servera något annat än nudelsallad till, något enklare
Ris är gott till!
Japanska smak-spektrat är något som lockar mer och mer.
Mycket gott !
Jag tycker om korv
Din lax med glasnudelsallad var verkligen god. Tack för bra recept.
Är i färd med att laga, verkar supersmarrigt. Men 3-4 msk sriracha låter väldigt mycket – ska det vara tsk?
Hej! Vi var 16 personer på familjeträffen den 26 mars 2022 och alla älskade Zeinas japanska laxsida med såser/marinader och nudelsallad.