Asien/ Fisk & Skaldjur/ Grillat/ Såser & Dressingar

Japansk laxsida med chilimajonnäs

Saftig laxsida med japanska smaker serverad med chilimajonnäs och glasnudelsallad. Alldeles fantastiskt gott! Laxen är lika ljuvlig att servera kall som varm. På bloggen har jag många läckra recept på laxsida, HÄR! finns tacolaxsida, HÄR! laxsida med smör och vitlök, HÄR! laxsida med färskost och HÄR! laxsida med citron och örter.
6 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
1 dl vatten
Marinad till laxen:
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
0,5 dl söt soja (ketchap manis funkar jättebra, kan bytas ut mot 4 msk honung)
0,5 dl japansk soja
Saften och rivet skal från 1 lime
Salt & peppar
Garnering:
1 msk sesamfrön
Salladslök
Lime
Chilimajonnäs:
1,5 dl majonnäs
Ca 3-4 msk sriracha
2 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt

Serveringsförslag:
Glasnudelsallad

Gör såhär:
Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.

Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen lägger du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min.  Garnera gärna laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid. Servera med chilimajonnäs och glasnudelsallad.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Nina Hansson
    09/03/2019 at 19:46

    Åh lax är så gott. Kikar ofta in på din blogg och blir inspirerad till en god middag. Tack kram från Nina

  • Leave a Reply