Ugnsbakad lax med smör och vitlök

Saftig, supergod och lättlagad lax som sköter sig själv i ugnen. Laxen är penslad med en god marinad med smak av smör, vitlök, citron, persilja och en gnutta sötma från honung. Riktigt gott att servera laxen med fetaostkräm, citronsås eller kall dillsås. Du hittar fler goda reecept på ugnsbakad laxsida HÄR! och HÄR!

6 portioner
ca 1,5 kg laxsida
50 g smör
2 msk honung
3 st vitlöksklyftor
4 msk finhackad persilja
Rivet skal från en citron (endast det gula)
Salt & peppar
Garnering:
Citronskivor
Finhackad gräslök

Gör såhär:
Värm ugnen till 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pressad/riven vitlök, rivet skal från en citron, honung, persilja salt och peppar. Blanda allting ordentligt. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt. Pensla laxen med marinaden. Vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Toppa laxen med citronskivor och baka sedan mitt i ugnen i ca i ca 30 min.  Ta ut från ugnen, garnera laxen med finhackad gräslök och servera med önskat tillbehör. Vi åt fetaostkräm, kokt potatis och sparris bredvid.

Join the Conversation

 1. Lena Hammarström says:

  Hej! Lagade den ugnsbakade laxen i 180 gr och den blev jättegod men jag fick inte den fina ytan på den som du har på bilden. Kör du lite grill på slutet eller?

 2. Cecilia says:

  Har du skinnet kvar på laxen?

 3. Åh, så god den här laxen blev! Och tack vare foliet rann inget av “såsen” ut i plåten, tack Zeina! Ska definitivt göra den fler gånger 🙂

 4. Gunilla von Perner says:

  Jätte enkelt och gott. Vår laxsida var tunn så det räckte med 15 min i 180 grader.

 5. Vad ska laxen ha för temperatur när den är klar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close