Helstekt lax i ugn är så gott och smidigt att laga, den blir saftig och sköter sig själv i ugnen. Praktisk och festlig vardagsmat. Ha koll så den inte blir torr, använder du stektermometer så ska laxen ha en innertemperatur på 56 grader. Annars är 30 min i ugnen på 180° ganska lagom, bästa sättet att se om laxen är klar är att peta med en gaffel i mitten av den, den ska ha en fin rosa färg. Jag lägger lite vätska runtom laxen för att få den riktigt saftig. Jag brukar även krydda den på kvällen och ställa i kylen till nästa dag, då har den fått marineras och dessutom praktiskt att ha den förberedd, bara att ta in i ugnen precis innan middag. 6 portioner
ca 1,5 kg laxsida
2 msk citronsaft
1,5 tsk spiskummin
1 msk soja
1 msk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk rivet citron- eller limeskal, få inte med det vita då blir det beskt
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Citron eller limeskivor
1 dl vatten Serveringsförslag: Kall dillsås Citronsås Romsås till lax Sparrispaj Potatis
Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Blanda soja, citronsaft, spiskummin, salt, peppar och olivolja. Pensla på marinaden på laxen, strö på citronskal, dill och gräslök. Ställ i kylen några timmar eller ta in i ugnen direkt. Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och lägg vatten runt om laxen på folien, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min.
Dags för del nr 3 i min Ramadanserie✨ Idag bjuder jag på Palestinska musakhanrullar och skickar lite extra kärlek till alla er som bryter fastan på jobbet❤️ Dagens fråga:
VAD DRÖMDE DU OM SOM BARN ATT BLI NÄR DU BLIR STOR?🫶 Recept med steg för steg bilder:
https://zeinaskitchen.se/palestinska-musakhanrullar/
#ramadan#iftar…
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Zeina Mourtada7.3K views15/05/2022 08:21
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/…
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Zeina Mourtada13.7K views25/04/2022 06:55
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.…
Ååååhhh, vad det låter gott!! Köpte precis en laxsida som ligger i kylen och väntar på att bli omhändertagen.
En liten fråga bara, tar du bort skinnet innan du lagar den? Jag brukar göra det men laxfilén blir ju lite svårhanterlig när den är klar när den är så stor och inte skinnet “håller ihop” den.
Verkar vara en smaskig rätt! Är glad att du kommit till kökets middag och har denna site.Du är väldigt charmig och duktig och utstrålar genuin matlagningsglädje. Ha en fin helg du.
Spiskummin på lax,har jag aldrig tänkt på , det låter som en god kombination att jag inte tänkt på det själv, visar att man ska få inspiration från en god kock. Tack för många goda och spännande ide’er till härlig mat!
Provade laga rätten idag. Var först skeptisk till marinaden då det smakade lite udda. Men det förstörde inte laxen alls, jag borde tillochmed ha i mer soja! Jag använde en ugnsform istället för folie och penslade olivolja i formen. Jag skippade vattnet då marinaden redan flöt i formen. Både tiden och temperaturen var perfekt för laxen. Den kom ut saftig och så good. Rätten gick i mål. Tack!
Hej….jag har använt denna recept så många gånger…och har en liten fråga bara….
Det är många andra recept som använder honung eller den sötaktiga granatäpple sirap / vinäger i laxmarinaden.
Har du testat detta någon gång kanske….vad tycker du om det?
Tack på förhand
Efter denna recept tänker jag försöka göra efter även denna gång exakt behöver man ju inte om man inte vill men det beror väl lite på om man tex. ha gräslök hemma eller inte det ja man gör väl lite som man vill om man följer recept till punkt och pricka då men på ett ungefär åtminstone till en början kan man som att lägga fisken på foliepapper vilket jag gjorde första gången då jag gjorde som att lägga vatten runt om men jag skrev upp allt som allt i receptet så jag har den kvar tills fler gånger gott med fisk och lax är dessutom nyttigt att äta för fisk äter man egentligen lite för lite utav än man ska och efter detta recept tex. är och blir både gott och bra förstås så ja jag har dock bara gjort laxsida bara engång tidigare med citron och dillsås förstås fast varm men det blev gott i allafall
Thanks a lot Zeina. Definitely the best recipe for Salmon (lax) I have ever followed. You are a star, not a week goes by without either myself or my wife use one of your recipes. Always successful and yummy!
Tack Zeina för detta superrecept som alltid blir lika uppskattat, har alltid laxsidor i frysen. Tar dock inte och lägger på citronskivorna förrän vid servering. Så bra att förbereda kvällen innan så det får stå i kylen och ”gotta till sig”.
Ååååhhh, vad det låter gott!! Köpte precis en laxsida som ligger i kylen och väntar på att bli omhändertagen.
En liten fråga bara, tar du bort skinnet innan du lagar den? Jag brukar göra det men laxfilén blir ju lite svårhanterlig när den är klar när den är så stor och inte skinnet “håller ihop” den.
Hej 😀
Ja det är verkligen super gott. Jag behåller skinnet på laxen. Lycka till och hoppas att det smakar /Kram Zeina
Hei
Jeg lagde denne i dag, den ble så god:) Den falt i smak hos hele familien. Gleder meg til å prøve fler av dine oppskrifter.
Elisabeth
Härligt 😀 tack snälla för att du berättar 😀
Mycket gott, det här receptet har en självklar plats i min samling!
Jag gillar inte fiskMen det var så gott!
Tack bästa Zeina,du är så omtyckt hemma hos oss!❤️
Så fint att läsa, du är så go Slavica 🙂 Tack underbara du. Önskar dig och din familj en fantastiskt fin dag. Kram på er
Ser jättegott ut ❤️
Mitt favoritrecept 🙂 går alltid på det hör!
Verkar vara en smaskig rätt! Är glad att du kommit till kökets middag och har denna site.Du är väldigt charmig och duktig och utstrålar genuin matlagningsglädje. Ha en fin helg du.
Åh tack så jättemycket 😀 Det värmer att läsa. Kram!
Tack vare ditt fantastiska recept blev laxen en höjdpunt på vår påskbuffe!
Spiskummin på lax,har jag aldrig tänkt på , det låter som en god kombination att jag inte tänkt på det själv, visar att man ska få inspiration från en god kock. Tack för många goda och spännande ide’er till härlig mat!
Provade laga rätten idag. Var först skeptisk till marinaden då det smakade lite udda. Men det förstörde inte laxen alls, jag borde tillochmed ha i mer soja! Jag använde en ugnsform istället för folie och penslade olivolja i formen. Jag skippade vattnet då marinaden redan flöt i formen. Både tiden och temperaturen var perfekt för laxen. Den kom ut saftig och så good. Rätten gick i mål. Tack!
Lagade denna rätt idag. Är verkligen en hit. Smakfull lax rakt igenom. Serverade romsås o färskpotatis till.
Sagolikt god, gjorde din kalla dillsås till detta. Man tackar
Hej! Undrar om det är tänkt att det ska vara Japansk soja som man ska använda?
Wow vad gott! Jag gillar inte lax men nu har jag äntligen hittat ett recept som är riktigt gott! Tack!
Hej….jag har använt denna recept så många gånger…och har en liten fråga bara….
Det är många andra recept som använder honung eller den sötaktiga granatäpple sirap / vinäger i laxmarinaden.
Har du testat detta någon gång kanske….vad tycker du om det?
Tack på förhand
Vi lagar det här receptet så himla ofta och det är alltid lika makalöst gott. Tack!
Efter denna recept tänker jag försöka göra efter även denna gång exakt behöver man ju inte om man inte vill men det beror väl lite på om man tex. ha gräslök hemma eller inte det ja man gör väl lite som man vill om man följer recept till punkt och pricka då men på ett ungefär åtminstone till en början kan man som att lägga fisken på foliepapper vilket jag gjorde första gången då jag gjorde som att lägga vatten runt om men jag skrev upp allt som allt i receptet så jag har den kvar tills fler gånger gott med fisk och lax är dessutom nyttigt att äta för fisk äter man egentligen lite för lite utav än man ska och efter detta recept tex. är och blir både gott och bra förstås så ja jag har dock bara gjort laxsida bara engång tidigare med citron och dillsås förstås fast varm men det blev gott i allafall
Fantastiskt gott, ett recept till bjudningslistan!
Thanks a lot Zeina. Definitely the best recipe for Salmon (lax) I have ever followed. You are a star, not a week goes by without either myself or my wife use one of your recipes. Always successful and yummy!
Den är helt perfekt! Den godaste laxsidan jag ätit! En ny favorit! Tack!
Tack Zeina för detta superrecept som alltid blir lika uppskattat, har alltid laxsidor i frysen. Tar dock inte och lägger på citronskivorna förrän vid servering. Så bra att förbereda kvällen innan så det får stå i kylen och ”gotta till sig”.
Jag har även lite färskost på laxen ibland med smak å ibland naturell, blir super gott att ha innan soja blandningen och toppingen.
Mums