Helstekt lax i ugn är så gott och smidigt att laga, den blir saftig och sköter sig själv i ugnen. Praktisk och festlig vardagsmat. Ha koll så den inte blir torr, använder du stektermometer så ska laxen ha en innertemperatur på 56 grader. Annars är 30 min i ugnen på 180° ganska lagom, bästa sättet att se om laxen är klar är att peta med en gaffel i mitten av den, den ska ha en fin rosa färg. Jag lägger lite vätska runtom laxen för att få den riktigt saftig. Jag brukar även krydda den på kvällen och ställa i kylen till nästa dag, då har den fått marineras och dessutom praktiskt att ha den förberedd, bara att ta in i ugnen precis innan middag.
6 portioner
ca 1,5 kg laxsida
2 msk citronsaft
1,5 tsk spiskummin
1 msk soja
1 msk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk rivet citron- eller limeskal, få inte med det vita då blir det beskt
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Citron eller limeskivor
1 dl vatten
Serveringsförslag:
Kall dillsås
Citronsås
Romsås till lax
Sparrispaj
Potatis
Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Blanda soja, citronsaft, spiskummin, salt, peppar och olivolja. Pensla på marinaden på laxen, strö på citronskal, dill och gräslök. Ställ i kylen några timmar eller ta in i ugnen direkt. Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och lägg vatten runt om laxen på folien, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min.
Ååååhhh, vad det låter gott!! Köpte precis en laxsida som ligger i kylen och väntar på att bli omhändertagen.
En liten fråga bara, tar du bort skinnet innan du lagar den? Jag brukar göra det men laxfilén blir ju lite svårhanterlig när den är klar när den är så stor och inte skinnet “håller ihop” den.
Hej 😀
Ja det är verkligen super gott. Jag behåller skinnet på laxen. Lycka till och hoppas att det smakar /Kram Zeina
Hei
Jeg lagde denne i dag, den ble så god:) Den falt i smak hos hele familien. Gleder meg til å prøve fler av dine oppskrifter.
Elisabeth
Härligt 😀 tack snälla för att du berättar 😀
Mycket gott, det här receptet har en självklar plats i min samling!
Jag gillar inte fiskMen det var så gott!
Tack bästa Zeina,du är så omtyckt hemma hos oss!❤️
Så fint att läsa, du är så go Slavica 🙂 Tack underbara du. Önskar dig och din familj en fantastiskt fin dag. Kram på er
Ser jättegott ut ❤️
Mitt favoritrecept 🙂 går alltid på det hör!
Verkar vara en smaskig rätt! Är glad att du kommit till kökets middag och har denna site.Du är väldigt charmig och duktig och utstrålar genuin matlagningsglädje. Ha en fin helg du.
Åh tack så jättemycket 😀 Det värmer att läsa. Kram!
Tack vare ditt fantastiska recept blev laxen en höjdpunt på vår påskbuffe!
Spiskummin på lax,har jag aldrig tänkt på , det låter som en god kombination att jag inte tänkt på det själv, visar att man ska få inspiration från en god kock. Tack för många goda och spännande ide’er till härlig mat!
Provade laga rätten idag. Var först skeptisk till marinaden då det smakade lite udda. Men det förstörde inte laxen alls, jag borde tillochmed ha i mer soja! Jag använde en ugnsform istället för folie och penslade olivolja i formen. Jag skippade vattnet då marinaden redan flöt i formen. Både tiden och temperaturen var perfekt för laxen. Den kom ut saftig och så good. Rätten gick i mål. Tack!
Lagade denna rätt idag. Är verkligen en hit. Smakfull lax rakt igenom. Serverade romsås o färskpotatis till.
Sagolikt god, gjorde din kalla dillsås till detta. Man tackar
Hej! Undrar om det är tänkt att det ska vara Japansk soja som man ska använda?
Wow vad gott! Jag gillar inte lax men nu har jag äntligen hittat ett recept som är riktigt gott! Tack!