Pardeplaw- Biryanipaj

Pardeplaw är en festlig risrätt där biryani tillagas under ett frasigt pajskal. En fröjd för både ögat och smaklökarna. Servera gärna nybakad med en fräsch syrlig sallad och myntatzatsiki. Om du vill göra rätten vegetarisk kan du enkelt utesluta kycklingen. Det är många moment i receptet men helt klart värt mödan. Så läcker!

6-8 portioner
Degen:

2 st ägg
0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl rapsolja
4-4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Kycklingen:
4 st kycklingklubbor
1 msk biryanikrydda- recept finns HÄR!
1 citron
2 msk rapsolja
Salt och peppar
Riset:
4 dl basmatiris
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk biryanikrydda
Olja till stekning
Salt & peppar
6 dl vatten
Garnering:
2 morötter
2 potatisar
2 dl ärtor
2 dl nötter (jag mixade cashewnötter och skållad sötmandel)
1 dl russin (valfritt)

Gör såhär:
Börja med att blanda din egen biryanikrydda om du inte har en färdigköpt och ställ åt sidan.Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Sila av.
Gör degen: Blanda turkisk yoghurt, ägg och olja i en bunke. Tillsätt mjöl och salt, knåda ihop till en deg. Plasta in degen och låt vila i kylen.

Kycklingen: Värm ugnen till 225°, över och under värme. Pressa citron över kycklingklubborna och gnid in citronsaften med händern. Lägg kycklingen i en ugnsform och krydda runt om med biryanikrydda, salt och peppar. Ringla lite rapsolja över och baka sedan mitt i ugnen i ca 40-45 min, tills kycklingen är färdiglagad.

Riset: Finhacka löken i tärningar och stek mjuka i olja. Tillsätt 1 msk biryanikrydda och stek med löken på medelvärme i ca 1 min. Vänd i riset, smula i buljong, krydda med salt och peppar. Häll över kokhett vatten och blanda. Låt riset koka upp under lock och koka i 2-3 min. Sänk sedan värmen till medelvärme och låt ångas långsamt tills riset suger åt sig all vätska och mjuknar.

Under tiden riset tillagas kan du förbereda garneringen. Koka morot och ärtor mjuka och sila av. Fritera potatistärningarna gyllene och låt rinna av på papper. Stek sedan ärtor, morot och potatis lite snabbt i en stekpanna och krydda med biryanikrydda. Ta undan lite sötmandel till degen. Stek mandel och cashewnötterna gyllene i en separat stekpanna och tillsätt russin, stek med nötterna i ca 1 min.

Värm ugnen till 225°. Dra isär kycklingklubborna med händerna tills du får strimlor. Blanda ihop ris, all garnering och kycklingstrimlorna.
Lägg lite sötmandel i botten av en springform, ca 25 cm. Lägg degen på mjölat bakbord. Ta undan en liten bit av degen som du sedan ska bli ett lock. Kavla ut en rund degplatta, lägg degen i sprinformen, tryck försiktigt i botten av formen och se till att degen kommer ända upp till kanterna av formen. Häll all ris i springformen. Kavla ut degbiten och lägg som ett lock ovanför riset. Nyp ihop kanterna ordentligt. Baka pajen gyllene mitt i ugnen i ca 20-25 min. Ta ut från ugnen, låt vila i 4-5 min. Lossa springformens kanter, lägg ett fat på pajen och vänd den upp och ner. Servera gärna med en syrlig sallad och myntatzatsiki.

Join the Conversation

  1. Hej! Ser fantastiskt gott ur. Vart hittar man Biryanikrydda? 🙂

  2. Anonym says:

    Hej! Ska man tillaga riset i en kastrull eller stekpanna? Står ju stek löken men inte i vad❤️

  3. Andreas Ferm says:

    Hej! Hur stor ska springformen vara?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close