Att göra egen majonnäs är ganska enkelt och det blir väldigt gott också. Smaksätt din majonnäs eller behålla den neutral. Krydda efter smak eller välj en av förslagen nedan.
Grundrecept på majonnäs
2-3 äggulor
1 msk vinäger
1 msk dijonsenap
Ca 2,5-3 dl matolja (tex rapsolja)
Salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
Smaksättningar, välj fritt ett av förslagen nedan:
1 msk torkad dill och 1 msk lime- eller citronsaft
2 krm saffran och 1 tsk cayennpeppar
1 pressad vitlöksklyfta (tillsätt lite chili om du vill ha hetta i)
Torkade örter (tex basilika, timjan, oregano, timjan)
Chili flakes
Gör såhär:
Lägg äggulorna, vinäger och senap i en bunke, vispa dem snabbt tills de blir blandade. Tillsätt sedan oljan medan du vispar konstant (lättast med en elvisp eller i en matberedare). Oljan ska hällas som en tunn stråle långsamt, häller du i all olja direkt eller för snabbt kommer majonnäsen skära sig. Ha tålamod arbeta långsamt. Så fort majonnäsen tjocknar och blir fluffig är den klar. Blanda sedan i salt, peppar och valfri smaksättning. Förvara i en burk i kylen i ca 7 dagar.