Mamoul är en traditionell och mycket omtyckt kaka i Mellanöstern som främst görs i Libanon, Syrien men även i Palestina. Mamoul serveras gärna vid högtider och festliga tillfällen. Kakorna formas i vackra och konstnärliga träverktyg som oftast är handgjorda. Man formar kakorna efter fyllningen så att man ska veta vad som finns i dem. De som är avlånga innehåller pistage, runda fylls med valnötter och de lite mindre utan florsocker med dadlar. Det är pilligt att göra mamoul och lite av en konst, det gäller att ha en bra fingertoppskänsla, degens ska kännas rätt, man ska jobba varsamt när man fyller och formar kakorna. Detta recept är jag väldigt glad över eftersom det är min kära mamma som står bakom allt jobb, jag fick ta bilder på hennes verk när hon bakade. Det är från henne jag har fått alla mina libanesiska recept som finns på min blogg. Utan min älskade mamma hade jag aldrig älskat matlagning så mycket som jag gör idag. Jag lägger stolt upp min mammas verk med många fina bilder 🙂
Recept på mamoul, ca 40-50 st
Degen:
1 kg mannagryn
400 g smör (gärna osaltat smör)
2 dl socker
15 g färsk jäst (ca 1/4 av en färsk jäst)
0,5 dl vatten
2 tsk mahlab (vejkselkrydda som används i orientaliska bakverk)
2 tsk apelsinblomvatten
2 tsk rosenvatten
Ca 0,5-1 dl ljummet vatten
Fyllning:
Fyllning 1:
300 g valnötter
3/4 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 2:
500 g pistagenötter
1,5 dl socker
2 tsk apelsinblomsvatten
2 tsk rosenvatten
Fyllning 3:
400 g urkärnade dadlar
25 g smör
Garnering:
Ca 3-4 dl florsocker
Gör såhär:
Börja med att göra degen. Smält smöret och blanda det med mannagryn och socker. Blanda väl, täck bunken med en påse och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar, degen klarar sig upp till 12 timmar innan den ska användas. När degen fått stå några timmar, har mannagrynen svällt upp och mjuknat. Lös upp jästen med 0,5 dl vatten, blanda i mannagrynen och börja nu knåda och arbeta degen ordentligt med händerna. Tillsätt sedan mahlab, rosen- och apelsinblomvatten. Blanda i lite vatten och knåda degen en bra stund till. Mannagrynen ska arbetas och knådas tills den inte längre smular sig, det ska gå att bilda en boll av den utan att den smulas sönder. Om degen känns för torr kan du tillsätta lite mer smör eller vatten och knåda ännu mer. Täck bunken med en påse och låt vila i 20 min.
Fyllningarna:
Nötfyllningen: Finhacka nötterna och blanda med övriga ingredienser.
Dadelfyllning: I orientaliska livsmedelsbutiker kan man ofta hitta ett paket urkärndade dadlar. Det är en styv dadelmassa som vakuumförpackas. Värm upp dadelmassan några sekunder i micron tills den mjuknar, smält smöret och arbeta in det i dadlarna.
Fylla kakorna:
Det finns ett speciellt träverktyg som används till att forma mamoul. Det hittar man inte så enkelt på marknaden, har man tur finns dem i livsmedelsbutiker eller affärer med produkter från Mellanöstern. Smörj träformarna med rapsolja innan de används för att kakorna inte ska fastna i formen. Ta en degbit och forma den till en rund boll, öppna upp bollen med fingret samtidigt som du snurrar på den. Degen ska bli så tunn som möjligt utan att den spricker. Ta ca 1-2 tsk fyllning och fyll degen. Arbeta varsamt och förslut kakan, lägg i träformen och pressa varsamt. Banka sedan ut kakan ur formen. Ska du fylla degen med dadlar formar du först dadelmassan till en boll och fyller degen. Ställ kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 225°, baka kakorna mitt i ugnen i ca 15 min, tills de får en fin gyllene färg. Pudra en bricka rikligt med florsocker, ställ nygräddade och varma mamoul på brickan och pudra sedan kakorna med florsocker. Kakorna med dadlar i ska inte pudras med florsocker. Låt svalna och förvara sedan i en kakburk i, de håller sig i en kakburk upp till en månad eller i frysen i ca 3 månder.
Jag skulle seriöst kunna föräta mig på pistagemaamoul haha… Åhhh vad man börjar längta till Eid nu!
Samma här 😀 dom är så himla goda.
Jag undrar vart man kan köpa träformarna?
Mina träformar är från Libanon 🙂 svårt att hitta dem i Sverige men de kan finnas i Orientaliska affärer.
Kollade nyss på nätet och hittade några ställen där man säljer maamoulformar. Så vackra! Om man inte är ute efter att varje fyllning ska ha sin traditionella form på kakan går det säkert bra att använda små mördegs- eller mandelmusselformar. Det blir dock inte något mönster på ytan.
Fint att du för din mammas arv av recept och matlagning vidare! Jag har börjat förkovra mig i mellanösterns mat- och bakkultur med hjälp av din fantastiska blogg. Gott om tid i coronakarantän och det tröstar att njuta av god mat och härliga bakverk.
TACK UNDERBARA ZEINA. GODASTE RECEPT EVER. BAKADE DEN IDAG TILL SYRRANS KALAS .
MUMS MUMS
Underbart 😀 TACK snälla för att du berättar. Det glädjer mig att läsa. Kram
Tack zeina
jag ska fråga dem o orientaliska affärer ifall de har.
Du inspirerar mig faktisk. jag har smakat de en gång såååå goda.
mvh farha
Tack Farha 😀 Hoppas att du hittar dem. Kram fina du
Tack för ett grymt rexept! Såå goda och inte alls så svårt som jag trodde!, otålig som jag är
Zeina denna eid blir det ditt recept. Efter att ha testat ditt recept på Atayef så blev jag kär i dina lättförståeliga och helt underbara recept. Återkommer med resultat ❤❤
Spännande 😀 Håller tummarna att det blev bra. Kram
Jag e inte klar me mina än, har precis gjort klart sista steget med degen innan jag ska börja rulla dom men måste säga att tillome processen blev så rolig med detta recept för d kändes perfekt (än så länge) . Känner mig äntligen lite arabisk kvinna . ❤️
Så glad att du har lagt ut ett recept på dessa kakor då jag tycker jätte mycket om dem!
Det är så att jag är allergisk mot just valnötter och pistage så undrar om du tror att jag kan byta ut dessa mot någon annan sorts nöt? Skulle gärna vilja kunna baka mer än den sorten dadlar i! 🙂
Det funkar bra med alla andra nötter som tex mandlar eller pistage 🙂
Oh my God Zeina. Jag gjorde detta recept idag och har aldrig lyckats med mamoul förrän nu. TAAAAAACK!!!
UNDERBART 😀 Jätte skoj att du var så nöjd. Bamsekram till dig
Hej Zeina
tack så himla mycket för dina goda recept. jag undrar vilken sort av manna gryn använde du för mamoul.. är det samolina dvs “farkha” eller vanlig manna gryn som ser större ut ??
Hej,
Jag har använt vanlig mannagryn som jag köpte i svenska mataffärer. Märket heter “Axa” 😀
Ex ex qad
Hej Ziena
Tack för dina goda recept.. himla duktig är du
Jag undrar hur mycket torr jäst ska man ha i det receptet..?
Och vilken är bättre att ha i, färsk eller torr jäst?
Hej jag tycker inte om apelsin och rosen vatten kan man byta ut dom mot något annat ?
Vanilj tycker jag passar bra till nötter. Kanel, torkad mynta, kardemumma? Inte traditionellt men gott.
Färskpressad citron- eller apelsinjuice?
Har så länge velat göra Mamoul själv, men inte vågat. Tror jag ska försöka denna eid, självklart med ditt recept. Men tänkte på en sak ska det inte vara kanel med valnötterna? Eller är det bara jag som trott fel. Alltså förstår ju att jag kan ha kanel i oavsett men vill inte ändra smaken heller.. eller det kanske finns vissa som använder kanel i?
Min deg känns för mjuk kan jag tillsätta vetemjöl??
Tack för den fantastisk recept, du är en ängel!
Hi
I did the recipe last Eid and it was amazing. Can I reduce the amount of sugar in the recipe to 1 dl or less ?.