Manaish- Orientaliska pizzor

Manaish! Mellanösterns ljuvliga och smakrika pizzor. De kan serveras som frukost, lunch eller middag. Av samma deg varierar jag mina pizzor med olika fyllningar, en typisk tradition i Mellanöstern. Sen lägger man upp en härlig bricka med lite gott och blandat till var och en att ta för sig av det dom önskar. Jag gör 6 st av varje sort, en variant med Zaatar, en med ost och en tredje med ost och lite grönsaker på. Jag gjorde 1 med pesto som förslag till den som inte gillar Zaatar. 
411

Ca 18 st Manaish
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
50 g smör
Ca 12 dl vetemjöl special
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
300 g fetaost
200 g riven ost
Ca 1 dl Zataar utspädd med olja (lika delar raps- och olivolja)
Recept på Zaatar hittar du HÄR!
Pesto
Förslag på garnering till ostpizzorna (går att uteslutas):
2 finhackade tomater
2 finhackade sivri (turkisk paprika, kan bytas ut mot 1 vanlig paprika)
1 dl finhackad persilja (kan bytas ut mot oregano/basilika/timjan eller en annan ört)
2 finhackade salladslökar
Sesamfrön
Tips! Jag har smör och mjölk i min deg för att få mjuka och luftiga manaish. Zaatarpizzan har en tendens att bli ganska hård vid tillagning men dessa blir mjuka och fina tack vare degen. Manaish funkar alldeles utmärkt att frysas in.
1

Gör såhär:
Smält smöret, blanda med mjölk och vatten. Lös upp jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Förbered fyllningarna så länge. Smula fetaosten och blanda med den rivna osten. Späd ut Zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den påminner om pesto. Finhacka alla grönsaker. Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 16-18 st bollar. Täck bollarna ordentligt med en bakduk och låt vila i ca 15 min. Värm ugnen till 225°
2021

Manaish Zaatar: kavla ut en boll utan att göra den för tunn, en för tunn zaatarpizza blir hård. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper,rör runt zaatarblandninen en gång till och smeta sedan ut ca 1 msk över degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Så fort du tagit ut plåten för du över pizzorna på en bricka och täcker genast med en bakduk så de inte hårdnar. När de svalnat lägger du dem i en plastpåse.
23282

Ostpirogerna: kavla ut en boll till en rund pizza, lägg på en plåt med bakpapper. Strö på ostblandningen och tryck osten lite på pizzan. Strö på sesamfrön och baka sedan mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och lägg på en bricka, täck med bakduk.
26245

Avlånga piroger med grönsaker (pide): Kavla ut en avlång deg lite tunnare än de runda pizzorna. Strö på ostblandningen, finhackade grönsaker och sesamfrön. Vik in kanterna och tryck ihop de yttersta kanterna ordentligt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i ca 12-14 min.
14157

Pestopizza:Kavla ut en boll, smeta på pesto, strö på lite ost och garnera med tomat. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min.
1296

Join the Conversation

  1. Samantha says:

    Hej… Finns det färdigt blandat zaatar i butik ?☺️

    1. Zeina Author says:

      Ja det finns i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker 😀

  2. Tahmina says:

    Hej
    Kan man frysa ost manaish innan man har gräddat de i ugnen eller ska man frysa de efter att de har varit i ugnen. Vad rekomenderar du?

    1. Zeina Author says:

      Jag rekommenderar att du fryser in dem efter gräddning 😀 Sen är det bara att värma dem i mikron

  3. Ulrika says:

    Nu har jag tagit ut de sista ur ugnen, ska bli kul att höra vad familjen tycker om dessa. Tack för receptet!

    1. Zeina Author says:

      Skoj att läsa 😀 Smaklig spis. Kram Zeina

  4. Ingela says:

    Måste bara säga att nu när jag pluggar heltid o samtidigt är “föräldrarledig” (så kan jag inte längre laga mat 5-6 timmar om dagen) är dessa en räddare i nöden! Perfekta mellanmålet, lunchen, matsäcksmaten, del av en måltid, ja tom frukost ( många svenskar, ink jag själv, är fast i att äta macka/gröt morgonvis därför fick det bli ett litet “tom”) – har hela frysen full (å varierar fyllningarna lite på eget bevåg också). Om det är ett recept jag vill lyfta fram på din underbara blogg så det nog det här! Toppklass!

    1. Zeina Author says:

      Va glädjande att läsa. Tusen tack för att du tog dig tid att berätta. Så himla härligt!! Ha en fin fin dag. Kram Zeina 🙂

  5. Hej!
    Jag hade tidigare läst att du brukar förbereda degen kvällen innan för att sedan på morgonen gräddas. Jag undrar kan man även förbereda manish degen kvällen innan? Och kan man göra det med alla bröd recept?

    1. Zeina Author says:

      Ja du kan förbereda manaish degen på kvällen. De flesta brödrecept som innehåller jäst kan du förbereda på kvällen innan bakning. Se bara till att täcka degen ordentligt, med en påse tex, så den inte torkar ut 😀 Lycka till /Zeina

  6. Detta med Zeinas dolma blir dagens middag verkligen obeskrivligt gått, rekommenderar stark Zeinas blogg!

    1. Zeina Author says:

      Tack så hjärtligt. Så härligt att läsa. Gulle dig 😀 Kram /Zeina

  7. Fatima says:

    Tack snälla för ett bra recept! Jag använde margarin istället för smör och degen blev riktigt fin 🙂

  8. Hej kan man göra degen nu och låta den stå ända tills imorgon kl 4 innan man gräddar dom?

  9. Hej ska man dubbla alla ingredienser om man vill ha dubbelt mycket manaish?
    Tex 100g jäst ?

    1. Anonym says:

      Undrar samma??

  10. Jennie Adawi says:

    Hej!
    Varför blir mina fluffiga som panpizzor och inte tunna som dina?

    1. Katarina says:

      Undrar samma???

  11. Hej, kan man använda den Zaathar som är finmald det är den enda sort som finns tillgängliga i min lilla stad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close