Mandi- Fantastiskt god risrätt från Jemen

Mandi är utan tvekan en av de absolut godaste risrätter jag har smakat i mitt liv! Inte konstigt att den är så populär och omtyckt i både Mellanöstern och Indien. En favorit och traditionell rätt från Jemen. Riset har en kryddig och rökig smak, helt enkelt delikat! Det är många moment i receptet och ingredienslistan är lång, det är inte direkt en rätt du slänger ihop bara sådär. Det är en festlig risrätt som kräver omsorg och tid. Trots att det är många moment så är inte rätten svår att laga och är värd varje minut. Kika i steg för steg bilderna för att lättare förstå hur man lagar mandi.

6-8 portioner
1 hel kyckling ( ca 1,5 kg)
6 dl basmatiris
1 gul lök
3-4 st gröna chili (kan ersätta med 1 grön paprika för mild smak)
2 st tomater
4 st vitlöksklyftor
1 hel kanelstång
3-4 st lagerblad
1 st torkad lime (kan uteslutas)
0,5 g saffran
1 dl yoghurt (turkisk eller flytande funkar bra)
50 g smör
8 dl vatten
Ca 3 tsk salt
Olja till stekning
Hawaijkryddmix (läs tips nedan):
1 kanelstång
2 msk spiskumminfrön
2 msk korianderfrön
1 msk svartpepparkorn
5 st kardemummakapslar
1 tsk hela kryddnejlikor
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver (kan uteslutas eller ersättas med paprikapulver)
Du behöver även:
1 liten kolbit
Foliepapper
TIPS! Om du har svårt att hitta hela kryddor av de som finns i listan så går det bra att ersätta det med malda kryddor, du ska dock inte rosta de malda kryddorna. Hittar du tex inte spiskumminfrön så går det bra med vanlig spiskummin osv

Gör såhär:
Lös upp saffranet i ca 2 msk ljummet vatten, täck saffransvattnet och ställ åt sidan.

Gör sedan kryddmixen. Lägg alla kryddor (förutom gurkmeja och chilipulver) till hawaijmixen i en helt torr stekpanna. Rosta kryddorna på medelvärme under omrörning utan att de bränns vid i ca 3-4 min. Låt kryddorna svalna och mixa sedan dem till pulver. Jag använder en kaffekvarn som jag maler mina kryddor i. Du kan även mortla dem eller köra kryddorna i en mixer. tillsätt sedan gurkmeja och chili i kryddmixen och blanda ordentligt. Förvara i en kryddburk.

Dela kycklingen i mitten. Blanda 1 dl yoghurt, 25 g smält smör, det upplösta saffranet, 1 tsk salt och 1 msk av hawaijkryddmixen. Rör ihop marinaden ordentligt. Gnid in marinaden ordentligt i hela kycklingen. Täck kycklingen och låt marineras i kylen minst 1 timme, gärna över natten för godast smak.

Tvätta riset och låt sedan stå i blöt i ljummet vatten i ca 15 min, sila av riset.

Hacka lök och tomat i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna, hacka chilin. Gör 2-3 st hack i den torkade limen med en kniv. Hetta upp ca 0,5 dl olja och 25 g smör. Stek löken tills den blir glansig, vänd i vitlök, chili, 1 msk hawaijkryddmix, lagerbladen, 1 kanelstång, torkad lime, 2 tsk salt och stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja vid behov. Vänd i tomaterna och stek lite till. Vänd i riset och ta bort från värmen.

Värm ugnen till 200°. Lägg riset i en ugnsform, häll över 8 dl hett vatten. Täck ugnsformen med folie. Stick hål överallt i foliepappret. Gör även 4-5 st stora hål där du vet att kycklingen ska hamna för att försäkra dig att alla safter från kycklingen kommer att rinna ner i riset. Lägg ett galler ovanför formen. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på gallret.

Ta in formen i nedre delen av ugnen och låt tillagas i ca 60-80 min, tills kycklingen är genomstekt. Min kyckling blev klar efter 60 min.

Ca 15 min innan kycklingen är klar börjar du förbereda en kolbit. Lägg en bit kol i en liten stekpanna eller kastrull. Värm upp och låt kolbiten ligga där tills den får lite glöd, vänd på den nån gång. Den behöver inte få glöd på alla sidor, bara tills du ser att den är riktigt varm och det har börjat bildas en glöd.

Ta ut den färdiga kycklingen och riset från ugnen. Ta bort foliepappet från riset och fluga till riset med en gaffel. Lägg kycklingen på riset. Forma en liten “skål” som kolbiten ska ligga i av foliepapper (se bild). Lägg ca 1 msk olja i “folieskålen”. Lägg den glödande kolbiten på oljan i folieskålen och täck direkt hela ungsformen ordentligt med folie eller ett lock. Du ska alltså täcka riset, kycklingen och kolbiten. Röken som bildas från kolbiten kommer att ge riset och kycklingen en fantastiskt god rökig smak. Låt riset ligga helt övertäckt i ca 10 min. Servera sedan riset. Du kan garnera riset med stekta mandlar och russin om du önskar det. Gott att serveras med myntatzatsiki och en fräsch syrlig sallad bredvid.

 

Join the Conversation

  1. Bella says:

    Äntligen ett jemenitiskt recept!! jag ser framemot många fler!

  2. Fatemah says:

    Hej!
    Var hittar man ett sånt galler?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Minns inte riktigt vart jag köpte den. Det funkar med vanligt ugnsgaller också.

  3. Vilket toppen recept! Mycket gott,

  4. Naima says:

    Hej! Jättegott men fick inte glöd på min kol, funkar det i panna på induktionshäll eller måste jag bränna det med en låga? la kycklingen direkt på folielocket vilken funkade bra men tror kycklingen gav mycket vätska till riset så skulle vilja haft det fluffigare så ska testa med 6dl vätska nästa gång 🙂 tack för recept

  5. Karl-Henry says:

    Hej, verkar jättegott, ska testa det snart. En fråga, när det gäller kardemummamapslarna, ska man använda dessa hela? Köpte sådana nyligen och letade på internet hur man ska bereda dem och hittade en site som framförde att man ska knäcka kapseln och ta ut fröna och kassera själva skalet. Pilligt jobb men det gick ju med tålamod. Vad är rätt, ska man bara använda fröna inuti eller ska man ta med hela kapseln som den är? Här spelar det kanske mindre roll eftersom man ska mala alla kryddorna till pulver efter uppvärmning

    1. Anonym says:

      Räcker att du bara knäcker dom mot bordet med en kniv

    2. Nathalie says:

      Lägg i dom hela!

  6. Det var sååå gott!!

  7. Kan man använda kol för shisha eller måste det vara grillkol? 🙂

  8. Anonym says:

    a bror

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close