Den här fantastiska soppan är egentligen en irakisk klassiker, recept på den originella versionen hittar du HÄR! Jag har bara bytt ut kikärtorna mot gröna linser. Jag inspirerades av den libanesiska mangoldsoppan med gröna linser som också är en stor favorit, recept på den hittar du HÄR! Det är ju säsong för mangold nu på sommaren, passar perfekt att göra denna fräscha, syrliga och matiga soppan. Jag tycker att denna soppa är lika ljuvlig att avnjutas kall som varm.
6 portioner
En halv purjolök eller 1 gul lök
4 st majrovor (kan bytas ut mot 4 st potatisar)
1/2 tsk gurkmeja
3 msk tomatpuré
Ca 7 stora mangoldblad
2 msk rismjöl+ 1 dl vatten (läs tips nedan)
2,5 dl gröna linser
2 buljongtärningar/salt
Svartpeppar
1 msk torkad mynta
1 pressad citron
Ca 1,5 liter vatten
TIPS! Om du inte har rismjöl hemma så kan du ta 0,5 dl ris och blötlägga i ljummet vatten i ca 30 min. Sila sedan av riset och mortla det tills det blir små smulor. Vänd sedan ner rissmulorna i soppan och låt koka med i ca 20 min.
Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja i en stor gryta, stek först purjolök/lök tills den får färg. Tillsätt sedan majrova (eller potatis) och gurkmeja, fräs under omrörning en stund. Vänd i mangolden och stek i 2-3 minuter. Häll över hett vatten och tomatpuré, blanda (vattnet ska täcka grönsakerna med ca 5 cm). Skumma av. Lägg i linser, buljong/salt och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 min. Rör om då och då.
Späd ut rismjölet i 1 dl vatten, rör ner det i soppan, rör om samtidigt så inte rismjölet klumpar sig. Rismjölet gör soppan krämig. Låt soppan koka i 15-20 min till. Stäng av värmen och smaksätt soppan med mynta och citron.
Mina barn ett och tre älskade soppan Jag tyckte att det var verkligen ljuvlig. Tack!