En perfekt pizzadeg, god tomatsås och en fin mozzarellaost är det enda man behöver för att få till en magiskt god och lyxig pizza. Margherita pizza är i all sin enkelhet en av de godaste pizzor jag vet.
4 pizzor
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsås till 4 mellanstora pizzor
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker
1,5 tsk balsamvinäger
Topping:
300 g mozzarella av bra kvalité (gärna buffelmozzarella)
Ca 6 st cocktailtomater
Färsk basilika
Pizzasallad- recept hittar du HÄR!
Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar. Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten och täck ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min. När degen jäst klart så delar du den i 4 delar och formar till en boll. Låt vila i ca 10 min.
Tomatsåsen: Fräs vitlöken i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 20 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.
Nu till knepet som ger dig den bästa pizzan. Sätt ugnen på högsta värme och välj att värmen ska komma från nedre delen av ugnen. Ställ in en plåt på nedersta falsen av ugnen och stäng luckan. Låt ugnen stå så i ca 15 min så den blir ordentligt varm. Tryck ut eller kavla degen, den ska inte kavlas för tunn. Lägg degen på ett bakplåtspapper. Skiva tomaterna och mozzarellan. Bred tomatsås jämnt över hela degen, toppa med mozzarella, tomat och lyft pizzan tillsammans med bakplåtspappret och lägg det direkt på den varma plåten i ugnen. Jag använder ett stänkskydd som pizzaspade. Var försiktig för att plåten är väldigt varm nu. Pizzan blir klar väldigt snabbt på detta vis. Ha koll så du inte bränner den. För att se om pizzan är klar lyfter du på den och ser undersidan av degen. Den ska ha en fin gräddad färg, det tar ca 5-6 min beroende på styrkan på din ugn. Toppa med färsk basilika och servera genast!
Fantastiskt recept, tusen tack för att du delar! Har använt det i min hkk-undervisning under en hel vecka och detta blir familjens fredagsmiddag. Perfekt resultat varje gång! Kompletterar jästen med en skvätt surdeg vilket fördjupar smakerna ännu mer. Hade ingen tomatpuré så jag gjorde bytte purén mot krossade tomater och la till några extra vitlökklyftor. Lät allt koka ihop och avslutade med att köra såsen med stavmixer. Med lite riven parmesan och pasta så blir det här en hel måltid i sig!
Trevlig helg: )
Sara