Mast o khiar är en fräsch och god persisk tzatsiki med många härliga smaker. Detta recept fick jag från Mehdi som jobbar i en orientalisk livsmedelsbutik. Han såg mig med en påse torkade rosor i handen och sken upp som en sol. “Ska du göra persisk tzatsiki 😀 ?” frågade han glatt. Jag hade tänkt att garnera mina bakelser med rosorna men jag tog tacksamt emot hans recept och testade. Han garanterade mig att “Det är det godaste som finns”. Det var verkligen en god och vacker tzatsiki. Tack Mehdi!
1 mellanstor skål Mast o khiar
En halv gurka
0,5 eller 1 hel vitlöksklyfta ( beroende på hur skarp vitlökssmak du vill ha)
2 msk finhackad dill (helst färsk dill men djupfryst funkar också)
3 msk finhackad färsk mynta eller 1 msk torkad mynta
4 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk salt
Garnering:
2 dl valnötter
1 msk torkade rosenblad (går att uteslutas)
2 msk zeresht (berberibär)
Hittar du inte berberibär kan du byta ut det mot 1 tsk sumak (syrlig orientalisk krydda), tranbär eller 3 msk russin
Fäsk dill- eller myntakvist
Tips! Valnötterna går även att blanda i tzatsikin istället för att ha den som garnering, det blir jätte gott det med. Servera gärna med persisk berberibröd- recept finns HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna. Hacka gurkan i små tärningar (riv ej). Blanda samman yoghurt, dill, mynta, vitlök, gurka och salt. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering.
Grovhacka valnötterna, smula rosenbladen med fingrarna, tvätta zeresht och låt rinna av. Garnera din tzatsiki, ringla över olivolja och servera. Det är en god sidorätt bredvid grillat, en mustig gryta eller till en bit nybakat bröd.
Zereshk