Sväng ihop en enkel och lättlagad matlåda som håller sig fint i kylen upp till 4 dagar eller 3 månader i frysen!
4 portioner
500 g färs av valfri sort (kött- eller veggofärs)
3 st vitlöksklyftor
2 salladslökar
Olja till stekning
Sojasås:
0,5 dl söt soja (tex ketjap manis, kan ersättas med honung)
0,5 dl japansk soja
1 dl vatten
1 msk färsk riven ingefära (kan bytas ut mot 1 tsk torkad ingefära)
2 tsk sesamolja
1 tsk chiliflakes
Ugnsbakad blomkål:
1 blomkålshuvud
Rapsolja
Salt
Serveringsförslag:
Matvete eller havreris
Sesamfrön (valfritt)
Sweet chilisås eller sriracha
Salladslök
Lime att pressa över vid servering
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över, krydda med salt och tillaga mitt i ugnen i ca 25 min.
Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen och ställ såsen åt sidan. Finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek färsen tillsammans med vitlöken under omrörning. När färsen fått färg och börjar smula sig tillsätter du sojasåsen. Rör om och låt sjuda på medelvärme i ca 5 min.
Lägg matvete/havreris i en matlåda. Tillsätt färs, blomkål, toppa med sesamfrön, salladslök och avsluta med Sriracha eller sweet chili!