Goda minipizzor med olika topping på. Trevligt att bjuda på som tilltugg eller som en huvudrätt. Dessa brukar vara uppskattade hos barnen. Lägg all pizzatopping i en muffinsplåt och låt varje person välja sin egen fyllning till sin pizza. Det blir mindre disk och ganska praktiskt när man kavlat ut degen, då är det bara att plocka. Jag brukar förbereda min muffinsplåt med grönsaker i god tid, plastar in och ställer i kylen. Pizzadegen håller sig bra i kylen i några timmar. När det är dags att äta kan du bara ta fram allting och snabbt slänga ihop en kalasmiddag. Minipizzor funkar såväl till vardags eller till fest.
15-20 minipizzor
20 g färsk jäst
2,5 dl vatten
CA 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Förslag på topping:
Mozzarella, fetaost, tomat, champinjoner, salami, lök, paprika, tonfisk, oliver, färska örter
Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar. Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten och täck ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min.
Värm ugnen till 210°. När degen jäst klart delar du den i 15-20 delar (beroende på hur små du vill ha dem) och formar dem till små bollar. Kavla ut små pizzor och lägg på tomatsås, riven ost och önskad fyllning. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och servera. Du kan även frysa in pizzorna, håller sig i kylen upp till 2 månader.
Tomatsås
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk olivilja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker
1,5 tsk balsamvinäger
Fräs vitlöken snabbt i olivoljan några sekunder. Lägg i tomat och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 20 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.
Grymt underhållande text
Hejsan!
Jag undrar om man ska baka dessa minipizzor och sedan frysa in eller bara förbereda med allt gott och frysa in ? tänkte förbereda inför en fest om några veckor ;D