Minipizzor

Jag älskade när mamma gjorde små pizzor när jag var liten. Det var något alldeles extra med ett fat som dukades fram med små färgglada pizzor. Blev det några pizzor över frös mamma in dom. Det var lyx att värma en pizza i micron när man kom hem hungrig från skolan. Mina barn älskar minipizzor dom med. Och nej, en minipizza är inte bara för barn. Vuxna älskar dom också förstås. Duka fram små pizzor till fredagsmyset och njut med en god sallad bredvid. På bilderna ser du ungersk vitkålssallad, en lite lyxigare variant av den klassiska pizzasalladen. Recept på den hittar du HÄR!

Ca 12 st små pizzor
Degen:

20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl vatten
Ca 5-6 dl vetemjöl
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1,5 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
5 msk tomatpuré
3,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk torkad oregano
Salt & svartpeppar
Förslag topping:
500 g riven ost
2 kryddiga korvar (jag använder sucuk)
1 rödlök
1 röd paprika
2 gröna chili
Oliver
Ägg
Näve färsk basilika och cocktailtomater till garnering
Serveringsförslag:
Ungersk vitkålssallad eller klassisk pizzasallad

Recept på ungersk vitkålssallad hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Låt degen vila i 10 min. Dela sedan degen i 12 bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten.

Tomatsåsen: Fräs vitlöken i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 15 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Tryck ut en degboll med fingrarna till en rund liten pizza. Lägg på en plåt med bakplåtspapper Toppa med tomatsås, riven ost och resten av toppingen. Om du ska ha ägg på pizzan kläcker du den försiktigt på pizzan. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min, tills pizzan får en färg. Toppa pizzan med basilika och coktailtomer. Servera med sallad och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close