Melanzane alla parmigiana- Italiensk auberginegratäng

Tycker du också att aubergine är en fantastisk grönsak? Ganska smaklös om man äter den rå men oj så mycket det händer med smakerna när man lagar den rätt. Baba ganoush, moussaka, libanesisk msakaa, kebab, gryta, tapsi, fylld aubergine, sallad… ja ni förstår, det finns hur mycket som helst som man kan laga med aubergine. Sök efter aubergine i bloggens sökruta så hittar du massor med recept. Italiensk melanzane alla parmigiana är ännu en rätt med aubergine som smakar ljuvligt. Aubergine varvad i form med massa ost och tomatsås, kan inte bli annat smarrigt. Istället för att fritera auberginskivorna som man egentligen gör när man lagar en klassisk melanzane alla parmigiana så bakar jag dem i ugnen först. Det blir fantastiskt gott det med och mindre flottig gratäng. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat,

4-6 portioner
2-3 st mozzarellabollar eller 200 g riven mozzarella
Ca 1 dl riven parmesanost
Aubergine:
4 st mellanstora aubergine
Salt
Rapsolja
Tomatsåsen:
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
800 g krossad tomat
2 msk tomatpure
1 näve färsk basilika
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering (valfritt):
2 kvistar coktailtomater
Olivolja
Färsk basilika

Serveringförslag:
Basilikaolja
1 kruka färsk basilika
Zest från 1 citron
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
Salt

Gör såhär:
Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå i ca 20-30 min, tills de börjar vätska sig (under tiden kan du göra tomatsåsen). Torka bort saltet ordentligt med hushållspapper. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills de får färg.

Tomatsåsen: Hacka lök i tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Hacka vitlök fint och fräs med löken. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, salt, peppar och låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för torr, den ska dock inte vara allt för rinnig. Vänd i basilikan och låt puttra nån minut till.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Bryt mozzarellan i mindre bitar om du använder mozzarellabollar. Pensla en ugnsform med lite tomatsås. Varva aubergine, mozzarella och riven parmesanost i formen. Avsluta med att toppa gratängen med tomatsåsen, mozzarella och rikligt med parmesan. Lägg eventuellt cocktailtomater på gratängen, ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Låt svalna en stund, toppa med färsk basilika eller basilikaolja och servera som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

Basilikaolja: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Ringla över maten och njut!

Join the Conversation

  1. Catrin says:

    Så himla god!

  2. Graziela says:

    Detta är himmelskt gott, Har gjort den flera gånger och alla som serverats den blir lyriska över smaken.

  3. Väldigt gott blev det! Perfekt konsistens på auberginer, inte för mycket sälta alls

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close