Gratäng/ Italien/ Ost/ Vegetariskt

Melanzane alla parmigiana- Italiensk auberginegratäng

Tycker du också att aubergine är en fantastisk grönsak? Ganska smaklös om man äter den rå men oj så mycket det händer med smakerna när man lagar den rätt. Baba ganoush, moussaka, libanesisk msakaa, kebab, gryta, tapsi, fylld aubergine, sallad… ja ni förstår, det finns hur mycket som helst som man kan laga med aubergine. Sök efter aubergine i bloggens sökruta så hittar du massor med recept. Italiensk melanzane alla parmigiana är ännu en rätt med aubergine som smakar ljuvligt. Aubergine varvad i form med massa ost och tomatsås, kan inte bli annat smarrigt. Istället för att fritera auberginskivorna som man egentligen gör när man lagar en klassisk melanzane alla parmigiana så bakar jag dem i ugnen först. Det blir fantastiskt gott det med och mindre flottig gratäng.

4-6 portioner
2 st mozzarella (á 125 g)
Ca 1 dl riven parmesanost
Aubergine:
3 st mellanstora aubergine
Salt
Rapsolja
Tomatsåsen:
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2 msk tomatpure
1 näve färsk basilika
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering (valfritt):
2 kvistar coktailtomater
Olivolja
Färsk basilika

Gör såhär:
Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå i ca 20-30 min, tills de börjar vätska sig (under tiden kan du göra tomatsåsen). Skölj bort saltet och torka ordentligt med hushållspapper. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15 min, tills de får färg.

Tomatsåsen: Hacka lök i tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Hacka vitlök fint och fräs med löken. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, salt, peppar och låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för torr, den ska dock inte vara allt för rinnig. Vänd i basilikan och låt puttra nån minut till.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Pensla en ugnsform med lite tomatsås. Varva aubergine, mozzarella och riven parmesanost i formen. Avsluta med att toppa gratängen med tomatsåsen, mozzarella och rikligt med parmesan. Lägg eventuellt cocktailtomater på gratängen, ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i ca 25 min. Låt svalna en stund, toppa med färsk basilika och servera som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply