Jag älskar moussaka. Godare än såhär kan det inte bli. En mustig och underbar rätt med ljuvliga smaker. Moussaka passar utmärkt att serveras som en vardagsrätt eller när man får gäster. Servera med en bit bröd, grekisk sallad, tzatsiki och du har en riktig festmåltid.
6 portioner moussaka
3-4 st auberginer (ca 800 g)
1,5 tsk salt
Olja till stekning
Köttfärssås:
500 g färs (kött- eller veggiefärs funkar bra)
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk timjan
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl finhackad persilja
2 dl vatten
Bechamelsås:
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1/2 tsk salt
Garnerig:
1 dl riven ost
Serveringsförslag:
Grekisk sallad med tzatsiki– recept HÄR!
Gör såhär:
Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt ligga i ca 15 min. Tvätta bort överflödigt salt och torka sedan bort vätskan som dragits ur auberginerna med hushållspapper. Stek i olja tills de blir gyllenbruna och låt rinna av på papper.
Hacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i olja. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt oregano, timjan, persilja, svartpeppar, kanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, salt, socker, vatten och låt puttra med grytlocket på glänt i 15-30 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar.
Gör under tiden bechamelsåsen. Lägg mjölk, mjöl, salt i en kastrull och koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så den inte bränns vid. Stäng av värmen och rör i den rivna osten tills den smälter i såsen. Värm ugnen till 200°. Smörj botten av ugnsformen med lite av ostsåsen, lägg på aubergineskivor jämnt fördelat, lägg över lite köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Garnera med riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 30-45 min. Ta ut och låt svalna. Servera med grekisk sallad och tzatsiki, recept finns HÄR!
Åh ser jättefint o super gott ut. Ska verkligen testats! ! Tack
Tack snälla 🙂
Hej zeina
Kan man anvanda potatis istallet for auberginer?
Det kan man göra 😀
Ska man koka de innan eller kan man lagga de direkt i ugnen?
Du kan lägga potatisen rå men då ska du helst skiva tunna skivor. Hackar du tjockare skivor bör du först steka potatisarna.
Älskar moussaka men har litet problem med att få till schyssta skivor av auberginerna. Brukar mao inte skära dom på längden. Vad är det för märke på ‘mandolinen’ ? Måste handla en sån!
Hej,
Jag har haft min mandolin i flera år, minns inte vart det är köpt. Hittar dessvärre inget märke på den heller.
Hej!
Tack för ett fint recept! Hur blir den efter frysning?
Hittade en annan version av grekisk lasagne också: https://farbrornikos.se/2020/11/29/grekisk-lasagne/
Hej! Vilken typ av ost rekommenderar du?
Jag har provat flera olika recept på moussaka, æven detta, och dom blir goda men så “bløta”.
Jag vattnar ut auberginen som det står men det bræcker inte.
Vad kan jag gøra før att den skall bli kræmig stællet før vattnig?
Sorry, inte i närheten av en riktig moussaka