Moussaka

Jag älskar moussaka. Godare än såhär kan det inte bli. En mustig och underbar rätt med ljuvliga smaker. Moussaka passar utmärkt att serveras som en vardagsrätt eller när man får gäster. Servera med en bit bröd, grekisk sallad, tzatsiki och du har en riktig festmåltid.
moussakagrekisk sallad
6 portioner moussaka
3-4 st auberginer (ca 800 g)
1,5 tsk salt
Olja till stekning
Köttfärssås:
500 g färs (kött- eller veggiefärs funkar bra)
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk timjan
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl finhackad persilja
2 dl vatten
Bechamelsås:
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1/2 tsk salt
Garnerig:
1 dl riven ost
Serveringsförslag:
Grekisk sallad med tzatsiki– recept HÄR!

Gör såhär:
Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt ligga i ca 15 min. Tvätta bort överflödigt salt och torka sedan bort vätskan som dragits ur auberginerna med hushållspapper. Stek i olja tills de blir gyllenbruna och låt rinna av på papper.

Hacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i olja. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt oregano, timjan, persilja, svartpeppar, kanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, salt, socker, vatten och låt puttra med grytlocket på glänt i 15-30 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar.

Gör under tiden bechamelsåsen. Lägg mjölk, mjöl, salt i en kastrull och koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så den inte bränns vid. Stäng av värmen och rör i den rivna osten tills den smälter i såsen. Värm ugnen till 200°. Smörj botten av ugnsformen med lite av ostsåsen, lägg på aubergineskivor jämnt fördelat, lägg över lite köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Garnera med riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 30-45 min. Ta ut och låt svalna. Servera med grekisk sallad och tzatsiki, recept finns HÄR! 
collage_fotor-moussaka img_8621 moussaka-7 moussaka-5

Join the Conversation

  1. Sofie says:

    Åh ser jättefint o super gott ut. Ska verkligen testats! ! Tack

    1. Zeina Author says:

      Tack snälla 🙂

  2. Mariam says:

    Hej zeina
    Kan man anvanda potatis istallet for auberginer?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra 😀

      1. Mariam says:

        Ska man koka de innan eller kan man lagga de direkt i ugnen?

        1. Zeina Author says:

          Du kan lägga potatisen rå men då ska du helst skiva tunna skivor. Hackar du tjockare skivor bör du först steka potatisarna.

  3. Nikos Kiritsis says:

    Älskar moussaka men har litet problem med att få till schyssta skivor av auberginerna. Brukar mao inte skära dom på längden. Vad är det för märke på ‘mandolinen’ ? Måste handla en sån!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har haft min mandolin i flera år, minns inte vart det är köpt. Hittar dessvärre inget märke på den heller.

  4. Maria says:

    Hej!

    Tack för ett fint recept! Hur blir den efter frysning?

  5. Mikaela Svanborg says:

    Hittade en annan version av grekisk lasagne också: https://farbrornikos.se/2020/11/29/grekisk-lasagne/

    1. Marcus says:

      Hej! Vilken typ av ost rekommenderar du?

  6. Yvonne says:

    Jag har provat flera olika recept på moussaka, æven detta, och dom blir goda men så “bløta”.
    Jag vattnar ut auberginen som det står men det bræcker inte.
    Vad kan jag gøra før att den skall bli kræmig stællet før vattnig?

  7. David says:

    Sorry, inte i närheten av en riktig moussaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close