Mustikkapiirakka- en läcker finsk blåbärspaj som du snabbt och enkelt bakar! Kan bakas med färska eller frysta blåbär. Om du använder frysta blåbär måste du blanda dom med potatismjöl. Njut av pajen precis som den är eller med grädde eller glass! MUMS!
10 port
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
Zest från 1 citron
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl creme fraiche, gräddfil eller kvarg
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
300 g färska blåbär (om du använder frysta blåbär ska du blanda dom med 1,5 msk potatismjöl)
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa eller vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills smöret blir fluffigt. Tillsätt zest från 1 citron, ägg och mixa snabbt. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, blanda snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en pajform, 32 cm. Blanda ihop creme fraiche, socker, ägg, och vaniljsocker till en smet. Sprid ut blåbären över pajdegen (spara lite till garnering. Bred smeten jämnt över blåbären. Toppa med lite blåbär och baka mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt svalna och servera!
Mer än godkänt från en finska i förskingringen. Tog djupfrysta hallon då det fanns hemma. Polsk kvarg 10% och creme fraiche i lagom proportioner. Botten var riktigt god. Nästa gång blir det en blåbärspirog. Inlagda persikor i stället för bär blir gott som man ofta använder till kvargpaj eller cheesecake till påsk i Finland.
Det smakar gott med lite kardemumma i degen om man använder blåbär eller rabarber. Pajen blir mycket god med rabarber.