Nasi goreng

Det bästa sättet att ta tillvara på ris som blivit över från gårdagens middag är att slänga ihop en nasi goreng. Stekt ris med grönsaker och ägg. Supergott! Det finns olika varianter på nasi goreng där man kan tillsätta allt från räkor, kyckling, räkpasta till friterad lök. Jag håller min nasi goreng simpel och gör en lättlagad variant. Om du vill ha i kyckling så kan du hacka kycklingfile och steka det tillsammans med vitlöken som jag gör i början av receptet och sen följa receptet som vanligt. Toppa gärna riset med stekt ägg vid servering. 
8 portioner nasi goreng
Ca 6 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar jasminris)
4 st ägg + 1 tsk soja
2 morötter
1 liten klyfta vitkål
200 g sockerärtor eller ärtor
2 st vitlöksklyftor
1-2 msk sambal oelek (justera hetta efter smak)
4-5 msk kecap manis (söt soja)
2-3 msk soja
2 st salladslök
Olja till stekning
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Stekta ägg

Recept på fried rice med räkor hittar du HÄR!Fried rice

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna, häll ut riset på en bricka och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen.

Hacka vitkålen, morot och sockerärtor i strimlor. Om du ska använda ärtor kokar du dem hastigt och låt rinna av. Finhacka vitlöksklyftorna. Hacka salladslöken. Knäck äggen i en skål och blanda med soja, vispa dem med en gaffel. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll över ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.

Hetta upp olja i en stor wook- eller stekpanna. Fräs vitlök. Vänd i sambal oelek, vitkål, morot, sockerärtor och stek lite till. Du bestämmer själv hur länge du vill steka grönsakerna, jag gillar när grönsakerna är lite krispiga och steker dem i 3-4 min. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Smaksätt med kecap manis, soja, salt, peppar och stek riset under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, kecap manis eller  salt. Vänd i äggen och salladslöken, stek lite hastigt. Servera gärna riset med stekt ägg och sallad.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Det ser gott ut

  2. Gud så gott! Påminner om en internationell pytt-i-panna nästan

  3. Marianna says:

    Älskar denna rätt! Blandade några champinjoner och räkor som vi hade kvar i kylskåpet. Fungerade hur bra som helst!

  4. Anonym says:

    Enkelt att göra, nyttigt, Gott

  5. Anonym says:

    Det blev så otroligt gott, det ska jag göra fler gånger.

  6. Josef Doukkali says:

    En väldigt bra ”Nasi Goreng”. Jag gjorde den med marinerad kyckling samt räkor. Glömde moroten dock, den låg kvar ensam på bänken. Alltigenom ett toppenrecept. /Josef

  7. Wilma says:

    Inte gott. Smakar bara soya

  8. Magnus Johansson says:

    Går det att använda färsk vitkål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close