Vietnamesiska köttbullar serverade som rullar i rispapper. Så gott! Traditionellt görs nem neong med fläskfärs och du kan förstås välja färs efter smak. Jag har gjort köttbullarna med nötfärs. Köttbullarna är lika goda att servera kalla som varma.
4 portioner
Köttbullarna:
500 g färs (läs tips nedan)
2 salladslökar eller 1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl ströbröd
2 msk fisksås
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk bakpulver
2 tsk socker (valfritt)
Salt & peppar
3 msk vatten
Rapsolja
Serveringsförslag:
Rispapper (ca 16 st ark)
Dippsåser- recept HÄR!
200 g tunna risnudlar
Grönsaker:
Salladsblad
2 morötter
1 gurka
Gräslök
Färsk mynta
Färsk koriander
TIPS! I autentiska nem neong använder man fläskfärs, jag har använt nötfärs till mina köttbullar. Du kan fritt välja färs efter smak, fläsk, vego, kyckling eller nötfärs funkar strålande. Istället för ströbröd, som jag har i köttbullarna, har man egentligen rostad och finmalen sticky rice.
Gör såhär:
Blanda ihop valfri dippsås, recept hittar du HÄR! Jag serverade magisk sojasås och sötsursås till rullarna. Hacka morot och gurka i tunna stavar, hacka salladsblad grovt. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Förbered sedan köttbullarna. Hacka salladslök/schalottenlök fint. Lägg färs, pressad vitlök, färs, fisksås, socker, ströbröd i en bunke. Blanda bakpulver och 3 msk ljummet vatten i en liten skål och häll sedan över färsen. Blanda färsen noga. Smaka av med salt, peppar, blanda lite till och låt stå i 10 min. Forma sedan köttbullar som du antingen trär på spett och grillar i ugnen eller steker i stekpanna som klassiska köttbullar.
I ugn: Värm till 225°, över och undervärme. Lägg köttbullsspetten på en plåt, klädd med folie eller bakplåtspapper (funkar även utan men plåten diskas lättare sedan). Pensla köttbullarna med rapsolja. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min, tillsköttbullarna är klara.
Stekpanna: Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 8 min runtom.
Doppa rispapper i hett vatten, lägg salladsblad, nudlar, grönsaker, köttbullar och rulla ihop en rulle. Servera med dippsås och njut!
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.