Ner med allt i en och samma stekpanna! Ris med goda kryddor, saftig kyckling serverad med en frisk tomatsås. En rätt som hela familjen älskade här hemma. Lättlagat och supersmarrigt!
6 port
4 dl långkornigt ris
800 g kycklingfilé (bröst eller lårfilé)
2 rödlökar (gul lök funkar också strålande)
2 paprikor (gärna 1 röd & 1 grön)
500 g kål (spets- eller vitkål)
2 solovitlökar eller 4 vitlöksklyftor
1 msk chipotleopasta
1 msk paprikapulver
Ca 2 tsk örtsalt eller salt
1 citron
8 dl vatten
2 st hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljonger
Svartpeppar
Rapsolja till stekning
Sås till servering:
4 st tomater
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (kan ersättas med en bit röd paprika eller uteslutas helt för mild sås)
Juice från 2 st lime
1 liten knippe koriander eller persilja
Salt
Gör såhär:
Skölj riset noga, låt ligga i blöt i kallt vatten i ca 20 min, sila av. Hacka lök, paprika i tärningar. Hacka kålen i mindre bitar.
Hetta upp olja i en traktörpanna, lägg i kycklingen, krydda med kycklingen med paprikapulver, örtsalt och svartpeppar. Stek ca 5-6 min på varje sida. Lägg åt sidan. I samma stekpanna som du stekte kycklingen vänder du ner lök och paprika, stek under omrörning i 2-3 min. Vänd i chipotlepasta och riven vitlök, stek nån minut. Ha i kålen och stek tills kålen mjuknar en aning.
Vänd ner riset i stekpannan, häll över kokhett vatten och buljongtärningarna. Blanda noga, lägg kycklingen på toppen av riset. Pressa citron över, lägg ett lock på stekpannan och koka upp på hög värme i ca 1 min. Sänk värmen till medelhög värme och låt riset ångas under lock tills det suger åt sig all vätska och mjuknar, ca 20 min. Under tiden kan du förbereda såsen.
Såsen: Grovhacka tomaterna, koriander och chili. Lägg i en mixer tillsammans med juice från lime, vitlök, mixa några varv. Servera med riset och njut!