Ostpiroger

Goda ostpiroger som kan fyllas med din favoritost. Jag blandar durumvete i degen för att få lite mer smak på den men man kan utesluta det om man vill. Av samma deg kan du göra olika ostfyllda piroger. Det funkar utmärkt att frysa in dessa, bara att värma i micron så är lunchen serverad på nolltid.
Ostpiroger

Ostpiroger – Ca 16 mellanstora piroger
Degen:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
CA 10 -12 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1,5 tsk salt
1 tsk socker
Fyllningar som du kan välja på:
●200 g fetaost, 2 hackad salladslökar, 1 bunte grovhackad persilja, 1 finhackad grön paprika – blir fyllning till ca 7 piroger
●Ca 400 g riven ost- valfri sort, tex mozzarella, vanlig lagrad ost- fyllning till 8 mellanstora piroger
●Toppa med valfria grönsaker- tex tomat, champinjoner, aubergine, zuchini, paprika, chili, oliver

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten, eller blanda torrjäst direkt i mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter tills du får en smidig deg. Häll i mjölet långsamt och känn efter hur degen känns. Degen ska vara lättarbetad och smidig. Mjöla degen så den inte fastnar och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 min.

Häll ut degen på mjölad bord och dela degen i ca 16 bitar och formar dom till en boll. Låt bollarna vila i ca 20 min under bakduk. Kavla degen rund eller till en avlång platta, beroende på hur du ska forma dem. Inte för tunna men inte för tjock heller, lagom. Lägg på önskad fyllning och forma dem som du önskar (se bilder för inspiration)

Låt pirogerna vila under bakduk en stund, ca 20 min, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla degen med ägg och strö på sesam eller behåll dom neutrala utan ägg eller sesam. Värm ugnen till 225 °. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min. Strö oregano på ostpirogerna så fort de kommit ut ur ugnen. Låt svalna under bakduk eller avnjutes direkt. Pirogerna kan med fördel frysas in.
2
Ostpiroger
OstpirogerOstpiroger
Ostpiroger
OstpirogerOstpirogerOstpiroger

Join the Conversation

  1. laila says:

    Hej du är bäst

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Det är du också!
      Tack Laila. Kram

  2. Moisés T. says:

    Hej. Jag har provat och ändrat lite på dina recept.
    Jag har aldrig jäst i mina piroger.
    Man behöver inte ha jäst i pirog deg. Dom blir godare.
    Ha det bra
    Mvh
    Moisés T.

  3. Hej Zeina, tack för dina recept. Gjorde den här degen med blandat innehåll, både köttfärs och ost. Men degen blev så otorligt hård, förstår inte varför. Följde receptet till punkt och pricka. Degen var så fin hela vägen fram till den togs ut ur ugnen. Den jäste fint och var fin. Kavlade jag den för tunt eller kan det bero på annat? Vilken deg föredrar du att göra då jag såg att den skiljde sig från ditt recept till degen i köttfärspiroger? Tänkte att den är godare nu när jag upptäckte att den här var så hård. Har du någon gång varit med om det, och hur löste du det i så fall? Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close