Bönor/ Buffé/ Grönsaker/ Libanon/ Mezza/ Vegetariskt

Hemmagjord Falafel med tahinisås

Falafel, allas favorit! Läckra kikärtsbollar som serveras mycket grönsaker, pitabröd och tahinisås. Inte alls så svåra att göra, se bara till att mala smeten ordentligt.
FB_IMG_1443392697979

DU HITTAR ETT BÄTTRE OCH UPPDATERAT RECEPT HÄR!

Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad
2 dl hackad bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk salt
Kryddor:
2 tsk kummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Eller:
2 msk falafelkryddor
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering

Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar.
Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem i två omgångar. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem.Kör en bra stund i matberedaren tills det blir en fin massa. Blanda sedan i alla kryddor och grönsaker. Kör allting i matberedaren en gång till en stund.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min. Blanda sedan i bakpulvret och bikarbonat precis innan fritering, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek (finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form). Hetta upp olja och fritera i ca 5-7 min. Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.

Tahinisås
8 msk tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
¼ vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.
ff2
f3f5

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Mia
    05/10/2015 at 09:33

    Tack för en kanonfin blogg med många inspirerande recept. Vill veta om det ska va 1 msk bikarbonat i själva smeten och sen ytterligare 1 msk innan man ska fritera dom eller om det bara kommit in två gånger?

    • Reply
      Zeina
      05/10/2015 at 13:30

      Hej 🙂
      Det ska vara med två ggr. En gång vid blötläggning så kikärtorna får en bättre konsistens när de mals. Sen ytterligare i en gång innan fritering. Det är alltså två ggr som det står i receptet. Hoppas att jag inte svamlade allt för mycket nu. Lycka till /Kram Zeina

      • Reply
        Mia
        13/10/2015 at 08:25

        Jag såg det nu när jag läste igen. Ska testa att göra falafel idag =) Grattis till matbloggpriset =)

        • Reply
          Zeina
          13/10/2015 at 16:22

          Tack så mycket 😀 kram

  • Reply
    Madde
    10/10/2015 at 18:37

    älskar dina recept! Men – visst menar du spiskummin när du skriver kummin? Jag har utgått från det iallafall…

    • Reply
      Zeina
      10/10/2015 at 20:47

      Hej!
      Nej jag menar vanlig kummin 🙂 skiljer sig i smaken från spiskummin. Kram Zeina

  • Reply
    Mia
    13/11/2015 at 23:53

    Hej! Kan man forma dom utan det verktyget? Har inte ngt sådant hemma tips på annat sätt?

    • Reply
      Zeina
      14/11/2015 at 13:07

      Funkar utmärkt att forma dem för hand 🙂 /Lycka till

  • Reply
    Jessica
    20/06/2016 at 15:51

    Hej

    Kan man fuska med färdiga kikärter som finns i konserver eller blir det helt fel?

  • Reply
    M
    10/11/2016 at 21:54

    Hej, kan man frysa in falafeln före fritering?

    • Reply
      Zeina
      13/11/2016 at 17:46

      Det kan man göra 😀

  • Reply
    Max
    11/02/2017 at 15:14

    Hej!
    De ser jävligt goda ut!

    Jag vill också göra falafel men jag har inget falafelredskap eller falafelskopa (eller vad det heter). Vet du var man kan köpa/beställa?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 11:29

      Hej!
      De brukar finns i livsmedelsbutiker som har produkter från Mellanöstern 😀

  • Reply
    Gabriella
    07/03/2017 at 16:42

    Kan jag göra dom dagen innan och äta dom nästa dag ?
    Är så glad för din sida !

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 10:56

      Hej!
      Tusen tack 😀
      Det går jättebra. Kram

    Leave a Reply