Hemmagjord Falafel med tahinasås

Falafel, allas favorit! Läckra kikärtsbollar som serveras mycket grönsaker, pitabröd och tahinasås. Inte alls så svåra att göra, se bara till att mala smeten ordentligt.
FB_IMG_1443392697979

DU HITTAR ETT BÄTTRE OCH UPPDATERAT RECEPT HÄR!

Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 msk bikarbonat
1 stor lök, hackad
2 dl hackad bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk salt
Kryddor:
2 tsk kummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Eller:
2 msk falafelkryddor
Ytterligare tillsättning:
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering

Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar.
Sila av och skölj kikärtorna ordentligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem i två omgångar. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem.Kör en bra stund i matberedaren tills det blir en fin massa. Blanda sedan i alla kryddor och grönsaker. Kör allting i matberedaren en gång till en stund.

När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, ca 30 min. Blanda sedan i bakpulvret och bikarbonat precis innan fritering, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek (finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form). Hetta upp olja och fritera i ca 5-7 min. Servera med mycket grönsaker, tahinasås, pickles och pitabröd eller pommes.

Tahinasås
8 msk tahina (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
¼ vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja

Blanda tahina, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.
ff2
f3f5

Join the Conversation

  1. Tack för en kanonfin blogg med många inspirerande recept. Vill veta om det ska va 1 msk bikarbonat i själva smeten och sen ytterligare 1 msk innan man ska fritera dom eller om det bara kommit in två gånger?

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Det ska vara med två ggr. En gång vid blötläggning så kikärtorna får en bättre konsistens när de mals. Sen ytterligare i en gång innan fritering. Det är alltså två ggr som det står i receptet. Hoppas att jag inte svamlade allt för mycket nu. Lycka till /Kram Zeina

      1. Jag såg det nu när jag läste igen. Ska testa att göra falafel idag =) Grattis till matbloggpriset =)

        1. Zeina Author says:

          Tack så mycket 😀 kram

  2. Madde says:

    älskar dina recept! Men – visst menar du spiskummin när du skriver kummin? Jag har utgått från det iallafall…

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Nej jag menar vanlig kummin 🙂 skiljer sig i smaken från spiskummin. Kram Zeina

  3. Hej! Kan man forma dom utan det verktyget? Har inte ngt sådant hemma tips på annat sätt?

    1. Zeina Author says:

      Funkar utmärkt att forma dem för hand 🙂 /Lycka till

  4. Jessica says:

    Hej

    Kan man fuska med färdiga kikärter som finns i konserver eller blir det helt fel?

    1. Zeina Author says:

      De kommer att falla isär vid fritering, jag har ett recept här på kikärtsbiffar som påminner om falafel gjord på kokta kikärtor http://zeinaskitchen.se/kikartsbiffar/

  5. Hej, kan man frysa in falafeln före fritering?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra 😀

  6. Hej!
    De ser jävligt goda ut!

    Jag vill också göra falafel men jag har inget falafelredskap eller falafelskopa (eller vad det heter). Vet du var man kan köpa/beställa?

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      De brukar finns i livsmedelsbutiker som har produkter från Mellanöstern 😀

  7. Gabriella says:

    Kan jag göra dom dagen innan och äta dom nästa dag ?
    Är så glad för din sida !

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Tusen tack 😀
      Det går jättebra. Kram

  8. Jenny says:

    Hur ska man få den bästa konsistensen på kikärtorna om man inte har en matberedare med mal? Mixa el mosa med gaffel? Tacksam för svar 🙂

  9. Henrietta says:

    Hej, jag hade kikärtor i vatten i mer än 10 timmar men det gick inte att mala dem utan extra vatten (3 dl). Men det gick bra att baka dem i ugnen (250 grader, 10-15 min) istället av fritering. Falafel var goda men våra magar reagerade alldeles för starkt: gas “festen” resten av dagen. Undrar vad gick fel.

  10. Jönsson says:

    Jag undrar över det sista inslaget, du säger en msk bikarbonat och en bakpulver. Det förvirrar mig.
    Eller snarare jag blir nyfiken på hur det kommer sig.
    Eftersom bakpulver består av bikarbonat, och bikarbonat kan användas på samma sätt som bakpulver – så tror jag aldrig jag har sett dem sida vid sida. Känns som folk använder antingen eller.
    Är det bara kompositionen du har märkt funkar bäst helt enkelt?

  11. Hej Zeina! Tusen tack för dina recept. Jag är i sverige , men när jag såg dina filmer blir jag förstår lite svenska med dig. Eftersom dinna recept mycket bra.
    Tack
    Mvh Chafika

    1. Jag är ny i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close