Pan de jamon-Julbröd från Venezuela med Bosch

REKLAM FÖR BOSCH

Pan de jamon är ett läckert julbröd från Venezuela. Brödet är inte bara en fröjd för ögat utan även för smaklökarna. Pan de jamon är saftigt, luftigt, sött, salt och supergott! Jag serverar brödet med en smakrik sås som passar så bra till. För att få till degen perfekt arbetar jag den med en köksmaskin. Visst kan man knåda degen för hand men då ska du göra det i minst 20 minuter och det är inte så kul. Det man vill när man arbetar en deg är att glutentrådar bildas och det får man genom att knåda degen ordentligt. Glutentrådarna gör brödet luftigt och saftigt. MUM5 från Bosch sköter det jobbet åt dig. Med sin rymliga bunke, inbyggda våg, smidiga degkrok som fångar allt som lägger sig i botten av bunken och inbyggd timer som har koll på hur länge degen har arbetats kan du känna dig trygg med att du kommer att få en perfekt deg. Såsen mixar jag enkelt med stavmixern ErgoMaster från Bosch. En kraftfull stavmixer gjord av rostfritt stål. Med den kan du hacka, mixa eller krossa dina råvaror som ett proffs. Två köksapparater som underlättar för dig i köket och gör matlagningen så mycket roligare. Tack Bosch! Läs mer om MUM5 och ErgoMaster HÄR!

6 portioner
Deg:
25g färsk jäst
225 g ljummet vatten
Ca 250 g vetemjöl special
50 g durumvete
40 g oliv- eller rapsolja
50 g salt
50 g strösocker
Fyllning:
Ca 2 dl gröna urkärnade oliver
100 g mortadella, salami eller skinka
Ca 1dl russin
Pensling:
1 ägg
1 msk flytande honung eller sirap

Gör såhär:
Blanda jäst och vatten i köksmaskinens bunke och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt nästan allt vetemjöl och resten av ingredienserna. Bearbeta degen ordentligt i cirka 10 minuter med maskin, eller dubbelt så lång tid för hand, tills den har blivit smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 45minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten, 8-10 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 40×25cm. Sprid ut oliver, mortadella och russin jämnt över degen. Rulla ihop till en rulle från långsidan och lägg med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra ovansidan med en vass kniv. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200°, över-ochundervärme. Vispa ihop ägg och honung till pensling lite lätt och pensla brödet. Grädda mitt i ugnen i ca 25–35 min, tills brödet är genomgräddat och har fått fin färg. Ta ut från ugnen och låt svalna. Skär i skivor och servera direkt.

Chimichurri
Ca 3 dl grovhackad persilja
Ca 1 dl grovhackad färsk koriander
1 liten näve färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili (om du gillar hetta annars uteslut)
1 dl olivolja
Saften från 2 lime eller 3-4 msk röd eller vitvinäger (jag föredrar lime)
Salt & peppar

Gör såhär:
Grovhacka alla grönsaker och lägg i ErgoMasterns mixerbägare eller i en behållare tillsammans med olivolja, lime/vinäger, salt och peppar. Körs snabbt några varv tills grönsakerna är mixade. Mixa inte för länge, örterna ska inte vara allt för släta. Låt chimichurrin stå och gotta till sig i kylen en stund innan servering, den klarar sig fint i kylen i ca 4-5 dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close