Indien/ Ost/ Vegetariskt

Paneer- Indisk färskost

Paneer är en god indisk färskost som är god att ha i grytor. Osten tar sin tid att göra men är inte alls svår att laga. Väldigt gott att ha i palak paneer

Ca 4 portioner
2 liter mjölk med 3% fetthalt
1 citron (eventuellt mer, ca 3 msk citronsaft)
0,5 tsk salt

Gör såhär:
Pressa citronen och sila bort eventuell fruktkött från citronen.

Häll mjölken i en kastrull och koka upp.Ha inte alltför hög värme när du kokar upp mjölken för att då kan den lätt brännas vid i botten av grytan. När mjölken börjar koka (den behöver inte stormkoka), häller du i salt och citronsaften. Stäng sedan av värmen och ta bort från spisplattan. Låt det stå i en liten stund tills mjölken skär sig och det börjar bildas klumpar. Tillsätt eventuellt mer citron om du tycker att det behövs, det brukar dock räcka bra med saften från en citron.

Lägg en ren och superfräsch kökshandduk på en sil. Häll mjölken över. Vänta tills vasslen har runnit igenom och krama sedan ur överflödig vätska. Forma sedan massan som ligger duken till en rund ost. Låt paneern ligga invirad i kökshadduken och lägg sedan i en sil. Lägg något platt över, typ en tallrik och ställ sedan en tyngd över. Det ska vara något ganska tungt, jag hade min tunga mortel över. Låt ligga där i ca 60 min. Sen är paneern redo att användas. Jag gillar dock att låta paneern stelna i kylen en stund innan användning. Skär osten i tärningar och ha det i en gryta, tex palak paneer.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Lisa
  16/09/2018 at 14:46

  Fungerar det även med laktosfri mjölk?

  • Reply
   Zeina
   20/09/2018 at 09:22

   Hej,
   Jag har inte testat och är osäker på om det funkar.

  • Reply
   Ida
   13/01/2020 at 16:32

   Testade precis. Det fungerar med laktosfri mjölk.

  Leave a Reply