Pannkakor

Klassiska pannkakor är barnsligt gott! Ibland är pannkakor precis det man behöver. En klick lättvispad grädde, lite sylt och ett glas mjölk till det… vips så var man ett barn på nytt. Detta är ett vanligt grundrecept som alltid ger ett perfekt resultat på pannkakor och plättar.

Ca 12 st pannkakor
2,5- 3 dl vetemjöl (läs tips nedan)
6 dl mjölk
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
10 g smält smör
Stekning:
Smör
TIPS! Ta 2,5 dl mjöl och låt smeten stå och svälla i ca 30-40 min, då får du tunna och frasiga pannkakor. Om du inte har tid att låta smeten svälla ska du istället ha i 3 dl mjöl.

Gör såhär:
Blanda alla de torra ingredienser i en skål. Tillsätt 4 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, blanda ordentligt. Ställ gärna smeten i kylen och låt svälla i 30 min så blir den lättare att steka. Smält smöret och blanda i smeten. Hetta upp en stekpanna och pensla med lite smör, lägg i lite smet och stek pannkakorna. Pensla stekpannan med lite smör vid behov.

Join the Conversation

  1. Diana says:

    Kan man ta smeten stå i 1-2 i kylen?

    1. Zeina Author says:

      Absolut, det går jättebra.

  2. Mimmi says:

    Hej! Ska det vara 10g smör eller 100g smör?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      10 g stämmer bra

  3. Omg 100 g smör:| frågan över mig… Wow.. Chockad..

  4. Zahra says:

    Hej kan man byta ut mjöl till glutenfri mjölmix från finax?

    Mvh

  5. Emmely says:

    Supergoda pannkakor, lyckas varje gång!
    Låter de alltid svälla omkring en timme innan jag steker dem och ibland förbereder jag smeten redan kvällen innan för att kunna avnjuta pannkakor till frukost.
    Smakar precis som när mormor stekte sina till mig när jag var liten.

  6. Super gott! Älskar receptet. Kan man typ frysa smetrester?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close