Klassiska pannkakor är barnsligt gott! Ibland är pannkakor precis det man behöver. En klick lättvispad grädde, lite sylt och ett glas mjölk till det… vips så var man ett barn på nytt. Detta är ett vanligt grundrecept som alltid ger ett perfekt resultat på pannkakor och plättar.
Ca 12 st pannkakor
2,5- 3 dl vetemjöl (läs tips nedan)
6 dl mjölk
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker (valfritt)
10 g smält smör
Stekning:
Smör
TIPS! Ta 2,5 dl mjöl och låt smeten stå och svälla i ca 30-40 min, då får du tunna och frasiga pannkakor. Om du inte har tid att låta smeten svälla ska du istället ha i 3 dl mjöl.
Gör såhär:
Blanda alla de torra ingredienser i en skål. Tillsätt 4 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, blanda ordentligt. Ställ gärna smeten i kylen och låt svälla i 30 min så blir den lättare att steka. Smält smöret och blanda i smeten. Hetta upp en stekpanna och pensla med lite smör, lägg i lite smet och stek pannkakorna. Pensla stekpannan med lite smör vid behov.
Kan man ta smeten stå i 1-2 i kylen?
Absolut, det går jättebra.
Hej! Ska det vara 10g smör eller 100g smör?
Hej,
10 g stämmer bra
Omg 100 g smör:| frågan över mig… Wow.. Chockad..
Hej kan man byta ut mjöl till glutenfri mjölmix från finax?
Mvh
Supergoda pannkakor, lyckas varje gång!
Låter de alltid svälla omkring en timme innan jag steker dem och ibland förbereder jag smeten redan kvällen innan för att kunna avnjuta pannkakor till frukost.
Smakar precis som när mormor stekte sina till mig när jag var liten.
Super gott! Älskar receptet. Kan man typ frysa smetrester?