Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Rumänien

Papanasi- Rumänska munkar

Dessa munkar är något alldeles extra och annorlunda i både smak och konsistens än klassiska munkar. Papanasi är gjorda med keso och toppade med smetana och sylt. Åh så läckra! Papanasi ska serveras nyfriterade och varma. Toppa dem med sylt och bär efter smak och njut!

Ca 10 munkar
500 g keso
Ca 5-6 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Zest från 1 citron eller 1 apelsin (välj fritt efter smak, jag tog citron)
Rapsolja till fritering
Garnering:
1,5 dl smetana eller creme fraiche
Sylt efter smak
Florsocker
Färska bär och färsk mynta (valfritt)

Gör såhär:
Lägg keson i en fintrådig sil och låt rinna av ordentligt i ca 30 min. Viktigt att du låter keson rinna av och att du får bort överflödig vätska från osten. Lägg avrunnen keso, ägg, citruszest, vaniljsocker och socker i en mixer eller matberedare. Mixa snabbt nån sekund, du ska inte alls mixa för länge, keson ska bara bli i mindre bitar och det räcker att du mixar 2-3 varv.

Lägg ostmassan i en skål, tillsätt mjöl och bakpulver. Tillsätt inte all mjöl på en gång utan jobba in mjölet i omgångar. Arbeta degen med en träslev eller i en bakmaskin. Degen ska vara kladdig så ha inte i för mycket mjöl. Täck degen med plast och låt vila i ca 10 min.

Häll degen på ett mjölat bakbord och ta en bit deg. Forma en boll som du sedan plattar ut, mjöla fingret och tryck mitt i degen och gör en öppning, forma en munk. Ta en mindre degbit och gör en liten boll. Gör samma sak med resterande deg

Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna och bollarna gyllene ca 3-4 min på varje sida. Viktigt att du inte har för hög värme på oljan, då kommer munkarna snabbt få färg utanpå och förbli råa i mitten. Låt rinna av på papper. Toppa den varma och nyfriterade munken med smetana och sylt. Lägg degbollen på munken. Pudra florsocker över och dekorera eventuellt med färska bär och mynta. Servera genast!  

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Robin
    12/12/2019 at 11:15

    Hej!

    Superbra recept – går det att förbereda degen innan till därpå? Ska servera en rumänsk buffé till en vän och vill gärna förbereda så gott det går. 🙂

  • Leave a Reply