Pastagratäng med kyckling och curry

TO DIE FOR pastagratäng med kyckling och curry! Så himla god. Det är den perfekta rätten att bjuda på om man ska bjuda många på middag, dubbla mängden på allt så har du en stor plåt att servera. Du hittar recept på dubbelsats HÄR! Du kan förbereda pastan i god tid innan servering och om du vill så kan du skippa kycklingen eller byta ut grönsaker efter smak.

6 portioner
2 st kycklingfilé
400 g pasta av valfri sort
0,5 purjolök
1 röd paprikor
250 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
300 g majskorn
250 g broccoli (färsk eller fryst)
5 dl grädde (valfri fetthalt)
2 dl cremé fraiche (34% fetthalt)
2 tsk vetemjöl
1,5 msk curry
1 buljongtärning (gärna hönsbuljong)
Salt och peppar
200 g riven ost av valfri sort
TIPS! Du kan dubbla mängden på alla ingredienser om du vill laga en stor sats för många, recept på precis likadan gratäng tillagad i långpanna hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skär kycklingfilé i bitar och hacka alla grönsaker. Koka broccolibuketter tills de mjuknar en aning (koka inte sönder dem), sila av och ställ åt sidan. Stek kycklingen i olja tills den får lite färg, pressa över vitlöken och krydda med 0,5 msk curry, fräs en stund och ställ åt sidan. Kycklingen behöver inte stekas kraftigt, det räcker att den precis blir genomstekt. Fräs alla grönsakerna, förutom broccolin, i en separat stekpanna i ca 5 min, tills de mjuknar, krydda med 0,5 msk curry och ställ åt sidan. Koka upp pastan tills den mjuknar lite, den ska vara al denté (ha tuggmotstånd). Spara 0,5 dl av pastavattnet och sila sedan av. Vattnet ska blandas i pastasåsen, det blir extra krämigt då.

Värm ugnen till 200°. Lägg först pastan i en mellanstor ugnsform, häll över de stekta grönsakerna, kycklingen, broccolin och slutligen den rivna osten. Om du vill tillaga gratängen vid senare tillfälle kan du nu plasta in den väl och förvara i kylen. Håller sig bra i flera timmar.

Blanda pastavatten, grädde, cremé fraiche, mjöl, 0,5 msk curry i en skål. Blanda noga med en handvisp, smula i buljongen och tillsätt salt och peppar efter smak. Blanda väl och häll över gratängen. Skaka lite på ugnsformen så grädden fördelas jämnt i formen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20-30 min. Om du tycker att pastan får för mycket färg så kan du täcka den efter halva tiden med folie. Ta ut och låt stå i ca 15 min innan servering. När gratängen precis kommit ut ur ugnen kan såsen vara lite rinnig och det är bra. Pastan suger åt sig såsen när den får stå ett tag och därför är denna gratäng lika krämig och god dagen efter. Servera med sallad eller en kvist basilika. Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close