Perfekt ugnsrostad potatis som blir knapriga utanpå och mjuka inuti. De får sin härliga smak och färg av smör. Ett gott tillbehör att servera som kommer uppskattas av alla kring middagsbordet.
6 portioner
Ca 10-12 mellanstora potatisar (fast sort)
100 g smör
0,5 hönsbuljongtärning
En liten näve valfria örter, färska eller torkade, välj mellan:
Salvia, rosmarin, timjan, oregano
Gör såhär:
Skala potatisarna och dela dem i mitten. Koka snabbt i saltat vatten, de ska bara mjukna utan att kokas sönder, ca 5-6 min räcker. Sila av och låt vara i silen i 10 minuter, tills det slutar ångas från potatisarna. De ska torka helt så de blir krispiga och goda. Smält smöret i en liten kastrull och smula sedan i en bit buljong. Låt smöret få småputtra under omrörning 1 min. Hit kan du förbereda alla moment och ställa allting i kylen om du vill servera potatisarna vid senare tillfälle.
Värm ugnen till 225°. Lägg potatisarna i en form och häll över det smälta smöret. Blanda ordentligt och se till att potatisarna vänds i smöret. Tänk på att använda en rymlig form, om potatisarna ligger allt för tätt ihop blir de inte krispiga. Strö över lite örter om du vill ha det på. Ta in mitt i ugnen och låt tillagas i ca 20-25 min, tills de får en fin gyllene färg. Öppna upp ugnsluckan och skaka på formen 2-3 ggr under tillagning. Servera dem varma med något gott bredvid.
Tack Zeina!! Vilken god potatis! “Hittade” färsk svensk entrecôte till kanonpris idag, med den potatisen till…. saknar ord 🙂
Nu är vi mätta och belåtna, dags att laga din chokladpudding utan ägg till morgondagens nyårsmiddag.
Älskar att kolla runt på din blogg med alla fina tips och recept.
GOTT NYTT ÅR!
ÅH SÅÅÅ KUL ATT LÄSA 😀 tack snälla för att du berättar. Gott nytt år till dig med. Kramar från mig /Zeina
Hej zeina! Kan jag förbereda potatisen dagen innan? Tack